NavMenu

Aronija u Srbiji više nije na ceni - Tržišna vrednost opala joj i četiri puta

Izvor: B92 Petak, 18.09.2020. 16:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/januszwietecha)
Pre nekoliko godina aronija se smatrala biljkom budućnosti koja će srpski voćarima obezbediti siguran plasman i dobru zaradu.

Danas je situacija drugačija jer na stotine kilograma uzalud čeka svog kupca. Velike količine prerađuju se u lekoviti sok, pa je to jedini način da se uzgoj aronije ipak isplati.

Crne lekovite bobice za koje se smatra da su izvor zdravlja i energije ove godine propadaju u Topoli.

Bojan Mijailović iz sela Vojkovci kod Topole odlučio je da ovo voće posadi na 30 ari, očekujući dobru zaradu, ali do toga nije došlo.

Cena je mala, a potražnja još manja.

- Kad smo mi posadili aroniju cena je bila 400 dinara, da bi iz godine u godinu to padalo i na kraju se svelo na 100 dinara i najgore od svega toga je što nemamo organizovan otkup, tako da aroniju sad prodajemo po narudžbini, izlazimo ljudima u susret, šaljemo brzom poštom onima koji naruče - kaže za TV Prva Bojan Mijailović.

Iako je ova godina bila izrazito loša, Bojan nema nameru da poseče zasade jer, kako kaže, obaveze oko ulaganja i održavanja aronije nisu velike.

- Konkretno u ovu ovde našu aroniju sem trimerisanja i nekih osnovnih stvari oko te trave ništa drugo nismo ulagali. To nam je jedini spas - što se ništa u nju ne ulaže, a imamo neku minimalnu zaradu - objašnjava Mijailović.


Na desetine kilograma ostaje na lageru prepušteno propadanju. Vredna domaćica iz porodice Mijailović preradi deo toga u sok koji kasnije prodaje. Blagotvornosti ovog napitka nadaleko su poznate, pa se nađe po neki kupac.

- Napravimo stotinak kila, kako ima robe i kad vremenski stignemo. Žao nam je da propadne, slaba je potražnja, ali mi se trudimo da što više prodamo i što više ostavimo - kaže Gordana Mijailović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.