NavMenu

Giovanni Vaccari, projekt menadžer Programa podrške konkurentnosti MSP - EBRD i EU sa 40 mil EUR podržavaju male biznise u Srbiji

Izvor: Promo Sreda, 28.10.2020. 13:35
Komentari
Podeli

Giovanni Vaccari (Foto: RINA Consulting)Giovanni Vaccari
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija izdvojile su 40 mil EUR za podršku malim i srednjim preduzećima (MPS) u Srbiji kako bi se povećala njihova konkurentnost u oblasti zaštite životne sredine, kvaliteta i sigurnosti proizvoda i bezbednosti na radu. Do kraja jula, programom je finansirano skoro 40 projekata iz različitih sektora, što ukupno iznosi oko 17 mil EUR.

Giovanni Vaccari, projekt menadžer Programa podrške konkurentnosti MSP u razgovoru za eKapiju ističe da je kvalitet proizvoda je ključna stvar za domaća MSP i pojašnjava kome je program namenjen i kako preduzeća mogu da konkurišu.

eKapija: Čemu je Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeca, koji realizuju Evropska banka za obnovnu i razvoj i Evropska unija, namenjen?

- Svrha ove kreditne linije koju zajednički realizuju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) je povećanje konkurentnosti domaćih malih i srednjih preduzeća na domaćem tržištu i ako je moguće, da im se pruži pristup i mogućnost da se suoče sa konkurentima na evropskom tržištu.

EBRD finansira kreditnu liniju dok Evropska unija pruža investicioni podsticaj i besplatnu tehnološku podršku.

eKapija: Koji je cilj programa?

- Cilj programa je da se podstakne konkurentnost domaćih kompanija i poboljšaju njihovi standardi u oblasti zdravlja i zaštite na radu, zaštite životne sredine i kvaliteta proizvoda kako bi dostigli evropski nivo. Uvođenje evropskih standarda u proizvodni proces rezultira proizvodnjom proizvoda koji su bezbedniji za upotrebu, nisu štetni po životnu sredinu i boljeg su kvaliteta, a tako se i jača pozicija neke kompanije na nacionalnom i međunarodnom tržištu.

eKapija: Ko sve može da se prijavi za program i na koji način? Koji su uslovi za učešće u programu?

- Pravo učešća imaju sva domaća mala i srednja preduzeća u privatnom vlasništvu prema odredbi Evropske unije.

Srednja i mala preduzeća su kompanije koje zapošljavaju manje od 250 radnika, čiji godišnji promet ne prelazi iznos 50 mil EUR ili godišnji bilans stanja ne prelazi 43 mil EUR. Njihovo poslovanje treba da je usklađeno sa domaćim zakonima i moraju da budu kredibilni kod domaće banke koja pruža finansiranje u skladu sa njihovim internim procedurama. U ovom trenutku, dve banke učestvuju u programu: Banka Intesa a.d. Beograd i UniCredit banka.

Kada izaberu banku, zainteresovane kompanije treba da popune formular za prijavu u filijali odabrane banke partnera ili mogu da ga preuzmu u odeljku"preuzimanja" na sajtu programa www.web-sme-csp.com.

eKapija: Koji je ukupni iznos sredstava koji se programom izdvaja za mala i srednja preduzeća u Srbiji?

- Trenutno je ukupno na raspolaganju 40 mil EUR.

eKapija: Program uključuje tehnološku podršku i investicioni podsticaj. Koji je iznos investicionog podsticaja i kako kompanije mogu da dobiju ovaj podsticaj?

Investicioni podsticaj u iznosu do 15% od kredita se dodeljuje nakon uspešne verifikacije projekta koji će izvršiti konsultant za verifikaciju. Ovo je treći subjekt koji će proveriti da li je implementacija izvršena kako je predviđeno.

eKapija: Koliko je novca do sada isplaćeno putem ovog Programa i za kakve projekte?

- Do kraja jula, Programom je finansirano skoro 40 projekata, što ukupno iznosi oko 17 mil EUR. Sektori su veoma različiti i pokazuju da Program mogu da koriste kompanije različitih delatnosti. Reč je o sektoru proizvodnje proizvoda od drveta, plastike, papira i metala. Tu je i sektor transporta gde smo investirali u kamione i šlepere i sektor hrane i pića.

eKapija: Prema vašem mišljenju koji su najveći izazovi sa kojima se suočavanju mala i srednja preduzeća u Srbiji? Kako Program može da im pomogne da prevaziđu izazove?

- Kvalitet proizvoda je ključna stvar za domaća MSP. Jedan od ciljeva Programa je podrška domaćim kompanijama u izvozu njihovih proizvoda. Putem ovog Programa domaća MSP imaju priliku da povećaju proizvodnju i kvalitet proizvoda i da posledično prošire tržisno prisustvo i povećaju konkurentnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.