NavMenu

Avio-taksi sve popularniji u Srbiji - Imamo sedam operatera sa ukupno 26 letelica

Izvor: B92 Petak, 18.09.2020. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
U Srbiji je u poslednje vreme veoma popularan avio-taksi. Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, broj operatera koji poseduju sertifikat vazduhoplovnog operatera, koji im omogućava da obavljaju prevoz putnika uz naknadu, a koji imaju do 10 putničkih sedišta, iznosi sedam, od kojih šest koristi avione, a jedan operater helikoptere.

Kompanije koje se bave javnim avio-prevozom su Air Pink, Air Serbia, Balkan Helicopters, Eagle Express, MPC Air, Prince Aviation i Sky Bridge. Ukupan broj vazduhoplova koji imaju do 10 putničkih sedišta, a koje koriste tih sedam operatera je 26 (23 aviona i 3 helikoptera), navode iz Direktorata.

- Prince Aviation i Air Pink su dve najveće avio-taksi kompanije u regionu i šire - kaže za B92.net Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala Tangosix.

Vojinović kaže da su u nekim trenucima te dve kompanije imale po 10 i više aviona u upotrebi. Prema njegovim rečima, naročito se po mogućnosti održavanja i modifikacija ističe Princ Aviation.

Kako kaže Vojinović, naše tržište je premalo za ovaj posao, pa je većina tih letova sa trećih tržišta. Naime, većinom se avioni iznajmljuju u vidu lizinga, često od kompanija koje su ih kupile, ali im je preskupo i nepraktično da ih koriste samo za svoje potrebe.

Takođe jedna osoba može da poseduje avion, ali je nepraktično i da ga lično koristi zbog svih bezbednosnih zahteva koje propisuju regulatorni organi države.

- To je neverovatno dobra investicija, ako imate 5 mil EUR. Kupi se avion i onda se izdaje, pa ga tek operateri stavljaju na tržište i snose troškove plata pilota, održavanja, obuke, goriva i administracije - objašnjava Vojinović.


- Naravno, sve to povećava cenu karte - kaže on, međutim, dodaje da poslovnim ljudima prevoz avio-taksijem uštedi mnogo vremena jer je red letenja nebitan, zakazuju se poslovni letovi mlaznjacima, a na većim aerodromima, pa i na Aerodromu Nikola Tesla, postoje posebni VIP terminali koji eliminišu gužvu i čekanje.

- Prince Aviation u svojoj floti ima četiri aviona iz porodice Cessna Citation, i sa njima leti u evro-mediteranskom području, i ka destinacijama u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu - kaže za B92.net Vladimir Jovanović, izvršni direktor kompanije.

Prema njegovim rečima, pandemija koronavirusa je sredinom marta gotovo u potpunosti paralisala prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju. Kako bi ponovo poleteli Prince Aviation, kao i sve druge avio-kompanije u svetu, morao je da sprovede niz mera kako bi obezbedio sigurno letenje i za svoje putnike i za svoje posade.

- Poslovna avijacija se zbog prirode svoga posla (direktni letovi, manji broj putnika i korišćenje posebnih terminala) nešto brže oporavlja od redovnog vazdušnog saobraćaja - kaže Jovanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.