NavMenu

Zijin zaustavio rad borske topionice zbog zagađenja - Najavljena i tehnička rekonstrukcija pogona

Izvor: Ist media Četvrtak, 17.09.2020. 13:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)Ilustracija
Kompanija Serbia Zijin Cooper donela je odluku da zaustavi rad topionice bakra i započne remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar. Ovo je odlučeno pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru, saopštili su u ovoj kompaniji.

Zijin izražava žaljenje zbog takve nepredviđene situacije. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova, naveli su u saopštenju.

Oni ističu da na zageđnje utiče i nepovoljan položaj pogona topionice koji se nalazi u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis.

Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni. Tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida navode u Zijinu.

Ova kompanija ističe da pridaje "izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine", bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru.

Zbog starosti postojećih objekata, naglašavaju da je potrebno sprovesti "sveobuhvatnu tehničku rekosntrukciju i delimičnu izgradnju topionice". Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje.

Upravo zbog toga, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona USD.

Od početka ove godine, kompanija je savesno radila na merama sprečavanja i zaustavljanja širenja epidemije korona virusa što je značajno uticalo na sveukupno poslovanje, ali je istovremeno uspela da ubrza izradu projekata i svih drugih poslova vezanih za nabavku neophodne opreme, kao i da završi većinu tehničkih studija i pripremnih građevinskih radova.

Kompanija ističe kako planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole.

Cilj kompanije je da svojim poslovanjem u proizvodnim pogonima rudnika, uključujući topionicu, istovremeno doprinese lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju, uz istovremeno poboljšanje različitih pokazatelja održivosti, uključujući zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje, uz obavezno poštovanje važećih srpskih zakona, u nastojanju kompanije da dostigne relevantne međunarodne standarde, saopšteno je.

Do sada je Zijin uložio ukupno 38,15 mil USD u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu. U toku radnog veka rudnika u ovu oblast će biti uloženo još 120 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.