NavMenu

Na arheološkom nalazištu Timakum minus nastavljena istraživanja i uređenje lokaliteta

Izvor: RTS Sreda, 16.09.2020. 12:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / JamesDeMers)Ilustracija
Na kasnoantičkom lokalitetu Timakum minus u selu Ravna kod Knjaževca arheolozi nastavljaju naučna istraživanja započeta prošle godine. Istražuje se južna kapija utvrđenja i priprema njena konzervacija i prezentacija.

Projekat na lokalitetu Timakum minus realizuju Arheološki institut iz Beograda i knjaževački Zavičajni muzej uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Knjaževac. Na prostoru oko južne kapije utvrđenja, uporedo sa naučnim istraživanjima, arheolozi pažljivo pripremaju zidove za restauratorsko-konzervatorske radove.

- Na površini zidova ne smemo da ostavimo slojeve zemlje jer uz te zidove mora da nalegne kasnije malter, koji će ih zaštititi u postupku prezentacije - objašnjava dr Igor Bjelić, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Od prvog do petog veka, koliko je trajao Timakum, minus bio je važan rudarsko-metalurški i administrativni centar.

- Ravna zbog toga ima veliki broj pokretnih nalaza u slojevima, i to veoma. Bilo je bogato stanovništvo pa ima veoma atraktivnih, veoma bogatih nalaza koji naravno, pune ovu arheološku zbirku. Svaka kampanja doda nešto što je zaista vredno - navodi Sofija Petković, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Lokalitet je značajan ne samo u arheološkom i naučnom smislu, već predstavlja i promociju knjaževačkog kraja i pokazuje da ovaj kraj ima kontinuitet naseljavanja, smatra arheolog Bojana Ilijić, viši kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Nalazi sa Timakum minusa se čuvaju u muzejima u Nišu i Knjaževcu, kao i u Arheo-etno parku nedaleko od lokaliteta.

- Ljudi koji žele da obiđu Arheo-etno park mogu da se najave Muzeju. Vodič našeg Muzeja će da sačeka ovde grupu i mogu da dobiju od vodiča sve detaljne informacije o parku i šta se sve ovde nalazi - kaže arheolog Milena Muminović, kustos Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Planovi Zavičajnog muzeja predviđaju izgradnju novog puta do lokaliteta i uređenje pešačkih staza na njemu, kako bi, osim Arheo-etno parka i sam Timakum minus postao dostupniji turistima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.