NavMenu

Rekonstruiše se stadion u Ćupriji, gradi se zapadna tribina - Dve beogradske firme angažovane za izradu projekta

Izvor: eKapija Nedelja, 13.09.2020. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bplanet/shutterstock.com)Ilustracija
Na stadionu u Ćupriji nedavno su izgrađene atletske staze i južna tribina, a opštinska uprava ima u planu dodatno uređenje, kao i dogradnju zapadne tribine. Posao projektovanja poveren je, nakon sprovedenog tendera kompanijama Urbopolis i Geo ZS iz Beograda, a vrednost ugovora je 3.087.600 dinara.

Stadion u Ćupriji se nalazi na prostoru urbanističke celine širi centar između ulica Cara Lazara i Đure Jakšića. Na lokaciji postojećeg stadiona nalaze se savremene atletske staze, kao i novoizgrađena južna tribina. Savremena atletska staza je sintetička sertifikovana podloga na asfaltnim i konstruktivnim slojevima sa pripadajućim travnatim terenom za fudbal i atletiku. Lokacija ima kontakt na severnoj strani na glavni ulaz na ulicu Cara Lazara, te celom širinom južne strane kontakt na ulicu Đure Jakšića.

Projektant je dužan da za potrebe izrade projektne dokumentacije izvrši terenski pregled, sva geodetska snimanja, obezbedi izradu overenog katastarsko – topografskog plana.

Cilj izrade projekta je da se obezbede puni uslovi za nesmetano, bezbedno i funkcionalno korišćenje, da se ovaj prostor definiše u skladu sa potrebama sporta, da se oplemeni sadržajno i vizuelno.

Na istočnoj strani stadiona, drugim projektom je predviđena izgradnja atletske dvorane, što neće biti predmet ovog projekta, a ostatak prostora potrebno je parterno urediti. Projektant će imati uvid u tehničku dokumentaciju za planiranu atletsku dvoranu, radi orijentacije slobodnog prostora.

Projektom obuhvatiti izgradnju zapadne tribine sa nadstrešnicom, rešiti koncepciju tribine, kao i podtribinski prostor (prostorije poput mokrog čvora, ostave, prostorije za potrebe stadiona, itd.). Rešiti parterno uređenje, urediti sav slobodan prostor oko i iza tribine. Rekonstruisati ogradu iza zapadne tribine (pripremne radove,neophodna rušenja, eventualne potporne zidove i samo uređenje...).

Objekat koji se nalazi u neposrednoj blizini novoplanirane zapadne tribine predvideti kao objekat za potrebe izložbenog hola u prizemlju, dok na spratu predvideti natkriveni ugostiteljski objekat, i u skladu sa namenom planirati rekonstrukciju objekta. Okvirne dimenzije objekta su 29,0 m x 7,0 m, a ukupna bruto površina oko 203 m2. Objekat je bez odobrenja za gradnju, namena objekta je za sport i fizičku kulturu, javni objekat. Potrebno je prvo ozakoniti objekat, zatim nastaviti dalju proceduru radi pribavljanja Rešenja o građevinskoj dozvoli/ o odobrenju izvođenja radova.

Predvideti rekonstrukciju glavnog ulaza na severnoj strani ka ulici Cara Lazara. Pored rekonstrukcije ograde na severnoj strani potrebno je urediti ostatak slobodnog prostora i predvideti prateće objekte (u smislu kontrole, biletarnice, parking mesta...).

Na južnoj tribini, u središnjem delu podtribinskog prostora potrebno je predvideti mokri čvor. U sklopu južne tribine predvideti i biletarnicu za prodaju karata i deo za obavljanje kontrole pristupa.

Potrebno je razraditi parterno uređenje. Predvideti parking prostor i uređenje slobodne površine oko i iza tribine. Predvideti rekonstrukciju ograde iza južne tribine sa kolskim i pešačkim ulazom (pripremne radove,neophodna rušenja, eventualne potporne zidove i samo uređenje...).

Predvideti automatski zalivni sistem za navodnjavnje fudbalskog terena, kao i osvetljenje stadiona, radi korišćenja stadiona u večernjim terminima. Osvetljenje treba da zadovolji standardne propisane kriterijume potrebne osvetljenosti za različite sportske aktivnosti: trening, fudbalske atletske događaje. Osvetljenje treba da bude energetski efikasno uz korišćenje kvalitetnih projektorskih svetiljki sa energetski efikasnim svetlosnim izvorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.