NavMenu

Agroturizam šansa za razvoj Gadžinog Hana

Izvor: RTS Sreda, 09.09.2020. 17:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mRGB/shutterstock.com)Ilustracija
Težak period nikako da savladaju stanovnici Gadžinog Hana, u podnožju Suve planine. Ima ih tek nešto više od osam hiljada, ali svaki novi popis kaže da ih je dvadesetak odsto manje. Opština nerazvijena, ali nezagađena i čuvena po prirodnim lepotama. Zato njeni meštani spas vide u razvoju turizma i agroturizma.

Tridesettrogodišnji Vladimir iz Niša odložio je diplomu Fakulteta bezbednosti i u selu Jagličju kod Gadžinog Hana podigao farmu koza. Za dve godine je utrostručio stado i upoznao lepote Zaplanja koje želi da pokaže zaljubljenicima u prirodu, pa već ima nove ideje.

- Izgradnja jednog degustacionog centra za sireve uz pratnju neke od lokalnih vinarija, gde bi organizovali turističku posetu farme, degustacionog centra i ture na planini, planinarenje, biciklizam - navodi Vladimir Todorović.

Ideja o privlačenju turista u tu nerazvijenu ali nezagađenu i prirodnim lepotama bogatu opštinu pokrenula je i lokalne poljoprivrednike pa već planiraju da med, medovaču, vino, slatka i sokove od kupina i malina, sir, kajmak, čajeve, meleme prodaju turistima. A ima i novih inicijativa.

- Da pružimo određenim turistima koji su zainteresovani za taj početni pčelarski kurs. Potencijalni turisti koji imaju problema sa plućima mogli bi da koriste 'api komoru' koju smo u planu da napravimo u toku ove godine - objašnjava Slobodan Denić iz pčelarske zadruge "Zaplanjska matica".

Turizam kao razvojnu šansu prepoznaje i lokalna samouprava. U planu je izgradnja i obnova lokalnih puteva i staza za brdski biciklizam i motociklizam, kao i staza za planinarenje i šetnju. Sredstva su obezbeđena i za veće investicije.

- Rekonstrukcija i adaptacija bazena u Donjem Dušniku, gde je urađen projekat prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom, vrednost projekta je oko sto miliona dinara. Pored bazena izgradiće se i etno-restoran i pet bungalova za smeštaj turista - naglašava Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han,

Planira se i adaptacija starih školskih zgrada u Donjem i Gornjem Dušniku za naučnoistraživačko odeljenje PMF-a u Nišu i za smeštaj studenata, učesnika istraživačkih projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.