NavMenu

CTP Invest zauzeo vodeću poziciju na tržištu industrijskih nekretnina u Srbiji sa preko 50% tržišnog učešća

Izvor: eKapija Sreda, 07.10.2020. 10:34
Komentari
Podeli
ctPark Belgrade North, objekat NBC2 (Foto: Bogdan Vujičić)ctPark Belgrade North, objekat NBC2
Prema poslednjem CBRE izveštaju o industrijskom tržištu, ukupni udeo na tržištu kompanije CTP iznosi 54% sa nivoom izdatosti prostora od 100%. Holandska kompanija CTP Invest, koja je na srpskom tržištu aktivna od septembra 2017, dosad je izgradila ili trenutno gradi preko 180.000 m2 u devet objekata i četiri CTParka, u kojima su njihovim zakupcima stvorili preko 1.400 radnih mesta, a sa završetkom svih aktuelnih projekata taj broj će preći 2.800 radnih mesta.

Kao vodeći vlasnik i operater poslovnih parkova u centralnoj Evropi i Srbiji, CTP Invest je pokrenuo mnogobrojne projekte otkako je počeo da posluje u Srbiji, uz značajne investicije u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Oko 60 mil EUR je već uloženo u ove projekte, što je veliki uspeh za relativno kratak vremenski period. Do završetka ovih projekata, biće uloženo ukupno 100 mil EUR.

Početkom 2020. godine, CTP je započeo izgradnju najvećeg i najmodernijeg industrijskog parka u Srbiji – CTPark Belgrade North. Ovaj veliki logističko-distributivni centar sastojaće se od tri zasebna objekta od ukupno 70.000 m2 modernog industrijskog prostora A klase. Ceo park biće podeljen na tri zgrade (NBC1, NBC2 i NBC3). U februaru je započela izgradnja zgrade NBC2, a prvi zakupci se useljavaju u novembru ove godine.

CTPark Belgrade North je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji - Beograda i Novog Sada, neposredno uz Autoput A1 (E75). Lokacija pored same raskrsnice Novi Banovci daje mogućnost jednostavnog pristupa auto-putevima, što je od velike važnosti za buduće investitore. Takođe, značajna prednost je odlična povezanost sa Zagrebom, Budimpeštom i Temišvarom, Solunom, Sofijom itd.

Takođe, CTP širi i svoj portfolio u CTPark Kragujevac. U julu 2020. godine započeta je izgradnja novog objekta od 30.000 m2 - KRG2, uz postojeći objekat KRG1, u kojem je proizvodnju krajem 2019. godine započeo Yanfeng Automotive Interiors i to na 25.000m2.

CTPark Kragujevac, izgradnja KRG2 (Foto: Jovan Dobrić)CTPark Kragujevac, izgradnja KRG2
Podsetimo, pored CTPark Belgrade North, u julu 2019. godine, Kompanija CTP Invest je izgradila objekat od 14.000 m2 (SIM1), kao dodatak u okviru CTPark Belgrade West u Šimanovcima. Investicija od 5.000.000 EUR je završena u rekordnom roku i objekat je u potpunosti izdat klijentima SIKA i Emmezeta. U okviru CTPark Belgrade West, CTP poseduje još jedan objekat (SIM2) u kojem posluje renomirana kompanija Phoenix Pharma. Tokom 2020. godine kompanija planira i početak radova na još jednom objektu u okviru CTPark Belgrade West. Objekat SIM3 će ponuditi dodatnih 7.000 m2 premijum industrijskog prostora A klase tržištu, a završetak izgradnje je planiran za kraj 2020. godine.

Pored Beograda i Kragujevca, CTP je aktivan i u Novom Sadu, koji nosi epitet jednog od najvećih istraživačkih i obrazovnih centara u centralno-istočnoj Evropi, gde kompanija završava izgradnju prvog objekta u okviru CTPark Novi Sad. Objekat predstavlja jednu od najmodernih fabrika u Srbiji.

CTPark Belgrade West, objekat SIM1 (Foto: Jovan Dobrić)CTPark Belgrade West, objekat SIM1
Već krajem aprila prvi zakupac – BMTS Technology (Bosch Mahle Turbo Systems) ulazi u prostor i započinje svoju proizvodnju. BMTS Technology je jedan od vodećih proizvođača turbina na svetu ("engl. turbocharger") i Novom Sadu će doneti 500 radnih mesta. Takođe, biće napravljen i razvojni istraživački centar za 50 inženjera i dodatnih 70 fakultetski obrazovanih radnika koji ce biti deo menadžement tima BMTS-a na nivou grupe. Ovo znači da će svega 380 ljudi raditi u samoj proizvodnji u tri smene, što je potvrda visoko automatizovane proizvodnje.

Direktor CTP Investa za Srbiju, Vlatko Đuriček, se osvrnuo za veliki uspeh CTP Investa u Srbiji, i izrazio veliku zahvalnost svim eksternim partnerima, a posebno projektantima, izvođačima radova, institucijama i posebno klijentima, na odličnoj saradnji i dugoročnom partnerskom odnosu. Takođe, Đuriček, se zahvalio i lokalnom timu CTP na odličnom i vrednom radu, tokom proteklih godina.

Dodatno, gospodin Đuriček ističe da je CTP otvoren za saradnju kako sa malim i velikim domaćim kompanijama, tako i sa inostranim partnerima, kao i da kompanija ima dugoročne planove u Srbiji i veliku zainteresovanost za dalja ulaganja.

- Sa našim klijentima stvaramo dugoročna partnerstva, mi ne gradimo samo objekte, već gradimo partnerstva, a isporučujemo business smart rešenja koja ne služe samo potrebama naših klijenata, već potrebama njihovih zaposlenih, kao i potrebama lokalnih zajednica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.