NavMenu

Privatne laboratorije i dalje čekaju najavljene dozvole za obavljanje PCR testiranja

Izvor: Radio 021 Subota, 05.09.2020. 12:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Privatne laboratorije u Srbiji i dalje čekaju najavljene dozvole za obavljanje PCR testiranja - najmanje pet laboratorija uložilo je veliki novac u opremu i kadar da bi ispunili vrlo zahtevne uslove koje je postavilo Ministarstvo zdravlja, ali do danas nikakvu povratnu informaciju nisu dobile.

Priča o izdavanju dozvola privatnim laboratorijama za PCR testiranja datira još iz jula, kad su ove ustanove dobile dozvole da rade serološke, to jest testove na prisustvo antitela na kovid-19. Pojedine laboratorije iz Beograda, Niša i Novog Sada pokazale su interesovanje i za PCR testiranja, a među njima je i Zdrastvena ustanova Medlab, jedina privatna laboratorija za medicinsku dijagnostiku u Vojvodini koja se priprema za PCR testiranja.

Međutim, kako za 021 kaže prof. dr Milan Ubavić, direktor i osnivač Medlaba, članice Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, do danas nije poznato da li je i koliko napredovao postupak izdavanja dozvola.

Prof. Ubavić kaže da je prisustvovao sastanku koji je, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, upriličila Privredna komora Srbije i da su tada date saglasnosti za obavljanje seroloških testiranja.

Ono što ga brine, kaže, je što su neke njegove kolege već podnele kompletan zahtev, završile opremanje i spremile kadar, ali cela stvar stoji iz nepoznatih razloga.

- Jako je važno da se mi uključimo u ovaj rad, pre svega da bismo rasteretili državni zdravstveni sistem i to na brz i efikasan način - sva zakazivanja i izdavanje rezultata mogli bi da se obave mejlom, pacijent samo dođe da mu se uzme bris, ne zadržava se i odmah izlazi - navodi direktor Medlaba za 021 i dodaje da bi ova ustanova dnevno mogla da uzme do 100 briseva i da u roku od 48 sati izda isto toliko rezultata.

Međutim, kako naglašava, privatne laboratorije svakako ne bi mogle da budu konkurentne sa cenom u poređenju sa državnim ustanovama, pa je tako i cena od oko 6.000 dinara nerealna i bila bi malo viša.

- Ja se nadam da, kada završimo opremanje laboratorije i podnesemo zahtev za testiranje na kovid-19, neću biti u situaciji da se pitam zašto sam potrošio novac - naglašava prof. dr Milan Ubavić.

Dokle se tačno stiglo sa odobravanjem dozvola privatnicima, da li će se to uopšte dogoditi i da li je država možda trenutno "stopirala" sopstvene namere iz nepoznatih razloga 021 nije uspeo da sazn u Ministarstvu zdravlja, kao ni u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.