NavMenu

U arheološko nalazište "Belo brdo" biće uloženo 3 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.09.2020. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon što je sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem obišla arheološko nalazište "Belo brdo" u Vinči, da je Vlada donela odluku o tome da taj lokalitet proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja.

Brnabić je najavila da će u narednim godinama u to nalazište biti uloženo oko 3 mil EUR, dodavši da je ambasadorov Fond za zaštitu kulturne baštine obezbedio 475.000 USD za sanaciju klizišta na tom lokalitetu.

- Ovo nalazište je jedan od najznačajnijih lokaliteta na globalnom nivou, a niko od nas ne bi mogao da prepozna da je reč o veoma značajnom mestu jer nismo navikli da čuvamo našu kulturnu baštinu, pa samim tim ni svetsku, rekla je premijerka dodavši da je to jedna od stvari koju moramo da promenimo.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odluke Vlade Srbije da se arheološko nalazište Vinča – Belo brdo proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja, koje će se obnoviti i sistematski očuvati, ali i promovisati u svetu.

Premijerka je izrazila zahvalnost ambasadorovom fondu jer je odlučio da opredeli značajna sredstva za sanaciju klizišta, što, kako je rekla, ima i politički značaj, imajući u vidu činjenicu da je ovo najveća podrška tog fonda u poslednjih 20 godina i jedan od deset projekata u svetu za koji je izdvojen novac.

- Nastavljamo da ulažemo u ovo arheološko nalazište, a sada nam je prioritet da saniramo klizište - rekla je Brnabić, objasnivši da je u toku izrada tehničke dokumentacije.


Ambasador Godfri je rekao da je Srbija veoma važna za SAD i da je ponosan na odnose dveju zemalja, koji se razvijaju, dodavši da je ovo mesto bitno ne samo za SAD i Srbiju, već i za sve širom sveta.

Podsetimo, višeslojni arheološki lokalitet Vinča – Belo brdo nalazi se u prigradskom naselju Vinča, 15 kilometara nizvodno od centra Beograda, uz samo obalu Dunava, na uzvišici idealnoj za održavanje vanserijskih umetničkih događaja.

Nalazište zahvata površinu od 25 ari, sa ostacima verovatno najstarije neolitske civilizacije Evrope, koja je svoj procvat doživela u periodu od 6.200 do 4.500 godina pre nove ere.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.