NavMenu

Do kraja marta radovi na novim deonicama - ministar Mrkonjić o planovima za Koridor 10

Izvor: Blic Sreda, 10.03.2010. 10:24
Komentari
Podeli

Ako je verovati ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću planirani radovi na Koridoru 10 za ovu godinu trebalo bi da budu završeni u predviđenom roku. A utisak je kao da sve stoji, jer godina nije počela nimalo obećavajuće.

Obustavljen je tender za 110 kilometara puta na severu zemlje, dok su radovi na dva tunela kod Dimitrovgrada privremeno suspendovani. Ministar Mrkonjić kaže, međutim, da kašnjenja nema i najavljuje otvaranje radova na severu za 27. mart. Ko će biti izvođač biće poznato u ponedeljak. Što se tiče dva dela puta obilaznice oko Dimitrovgrada i ovde bi radovi trebalo da počnu 27. marta, a odlučeno je da posao dobije austrijska "Alpine".

Inače, prema najavama nadležnih, plan za ovu godinu je izgradnja oko 150 kilometara auto-puta, a finansijska konstrukcija je zatvorena. Za putni Koridor 10 obezbeđeno je 388 mil USD od Svetske banke, 600 mil EUR od Evropske investicione banke, 150 mil EUR od Evropske banke za obnovu i razvoj i 100 mil EUR iz Helenik plana. Ukupno 1,1 milijarda evra.

Na pitanje upućeno nadležnima u preduzeću "Koridor 10", da li ćemo zbog postojećih problema uspeti da ispoštujemo rokove u gradnji, oni odgovaraju da je potrebno prethodno ugovoriti rokove. Isto pitanje postavili smo i ministru Mrkonjiću na šta on odgovara:

- Za sada ne kasnimo! - i dodaje da će radovi na 110 kilometara puta od Horgoša do Novog Sada i od Kelebije do Subotice početi 27. marta.

- U ponedeljak ćemo znati ko će biti izvođač radova. Za ovaj deo puta imamo rok od godinu dana. Ne kasnimo ništa jer ćemo za godinu dana imati 110 kilometara autoputa - objašnjava Mrkonjić.

Za ovu godinu planirana je i izgradnja obilaznice oko Dimitrovgrada, a tender je raspisan prošle godine. Posao je podeljen na tri dela - na poseban putni deo, sedam mostova od po 200 metara i dva tunela od po 800 metara.

Kada su prva dva dela u pitanju, najpovoljniju ponudu, dala je "Alpine". Izgledalo je malo verovatno da će ovo preduzeće dobiti posao, s obzirom da Vlada sa njim vodi spor pred arbitražnim sudom u Parizu, ali ministar infrastrukture navodi da to nije problem.

- Paralelno sa radovima na severu, otvorićemo i radove na dva lota kod Dimitrovgrada. "Alpine" je dala najpovoljniju ponudu i dobila je posao iako smo u sporu. Za to je dala saglasnost i Svetska banka koja finansira izgradnju tog dela puta. Za ovaj deo imamo rok od 560 dana. Radovi i ovde počinju 27. marta - ističe Mrkonjić.

Što se tiče trećeg dela puta kod Dimitrovgrada - dva tunela, i tu je bilo problema, pa je Svetska banka zaustavila realizaciju projekta. Bilo je spekulacija da je tender zaustavljen kako bi Ljubiša Buha, pošto mu je dojavio čovek iz vlade, kupio odgovarajuću mašinu za probijanje tunela. Ove navode Buha je demantovao, a zvanično objašnjenje jeste da su potencijalni izvođači imali "brojne nedoumice i upite". Zato je Svetska banka tražila da se urade dodatna geotehnička ispitivanja. Ministar Mrkonjić navodi da će radovi na ovom delu početi 1. maja.

U preduzeću "Koridor 10" ističu, međutim, da će tenderska procedura za ovaj deo biti pokrenuta nakon završetka projektne dokumentacije.

- Samo tenderska procedura traje tri do četiri meseca, tako da realno očekujemo da će radovi početi za šest do sedam meseci - ističu u ovom preduzeću.

Radovi na mostu kod Beške, čini se nisu više u centru pažnje iako je u ovom poslu bilo najviše kašnjenja. Posao je u julu 2006. dobila "Alpine", koja je dala ponudu od 40 mil EUR i rok od 24 meseca za dovršetak gradnje, ali je ugovoreni rok probijen za oko tri godine. Kako se ispostavilo, problem je bila projektna dokumentacija.

Obilaznica oko Beograda od juna

Mnogo je odlaganja i problema bilo i sa radovima na obilaznici oko Beograda. Početak radova obeležili su problemi sa eksproprijacijom zemljišta, kao i problemi u vezi sa iseljavanjem Roma ispod mosta "Gazela". U preduzeću "Koridor 10" ističu da se početak radova očekuje u junu ili julu.

- U sledećih nekoliko meseci biće završena kompletna eksproprijacija na sektoru A (Dobanovci-Batajnica). Radovi se ugovaraju po sistemu "projektuj-izgradi" i očekuje se raspisivanje tendera krajem marta meseca. Time će početak radova na obilaznici biti omogućen u junu-julu ove godine - kažu u preduzeću "Koridor 10".

Kako kaže ministar Mrkonjić Evropska investiciona banka zasedaće uskoro i očekuje se da će oni prihvatiti plan za raseljavanje Roma, nakon čega će biti raspisan tender.

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 10.3.10.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.