NavMenu

Počela geotehnička istraživanja za deonicu od Požege do Kotromana

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 01.09.2020. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
U toku su geotehnička istraživanja za deonicu auto-puta od Požege do Kotromana. Vladimir Filipović, direktor Zavoda za geotehniku Saobraćajnog instituta CIP, naveo je da se trenutno izvode radovi na prve dve deonice od Požege do Mačkata.

- Istraživanja se rade u cilju ispitivanja zemljišta i njegovih kvaliteta. Trenutno se radi na lokaciji u Potočanju i na tunelu koji prolazi kroz sledeće brdo. Geotehnička istraživanja za idejni projekat obuhvataju oko 4 000 metara bušenja, a projekat za građevinsku dozvolu zahteva još oko 11.000 metara bušenja. Planiramo da istraživanja završimo do zime kako bi što pre krenuli u projektovanje - rekao je Filipović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da je za Grad Užice izuzetno bitna i važna blizina auto-puta i dodala da će deonica od Požege do Kotromana biti dugačka 61 kilometar od kojih 26 kilometara pripada teritoriji grada Užica.

- Po sadašnjim rešenjima izlazak građana Užica na budući auto-put biće na petlji Zlakusa i petlji Mačkat. Ova geotehnička istraživanja odrediće preciznije i buduću trasu auto-puta. Gradsko rukovodstvo radi analizu za lokacije potencijalnih budućih industrijskih zona koje su našem gradu nedostajale, a biće od velikog i neprocenjivog značaja kako za razvoj Užica, tako i čitavog regiona - izjavila je Raković Radivojević.

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović naveo je da na deonici budućeg auto-puta od Požege do Kotromana ima ukupno 66 tunela i 27 mostova.


- Na delu koji prolazi kroz naše mesne zajednice, Zlakusa, Krvavci, Mokra Gora i Gradsku opštinu Sevojno, trećina deonice je u mostovima, trećina u tunelima, a ostatak su nasipi. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa preduzećem CIP, gde smo i dostavili naše uslove. Na celokupnoj deonici nijedna kuća neće biti rušena. Ovo su pripremni radovi koji će dati detaljnu analizu u kom pravcu i da li će biti nekog delimičnog pomeranja trase budućeg auto-puta. Sve informacije koje smo imali smo dostavili CIP-u, kompletno planska dokumenta i projekte koje smo imali na ovim deonicama i to će nam biti jako bitno pri realizaciji ovog velikog projekta za grad Užice - rekao je Maksimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.