NavMenu

Vlada predložila povećanje minimalca od 4% do 6%, sindikati odbacili predlog

Izvor: eKapija/Beta Utorak, 01.09.2020. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Vlade izašli su danas sa predlogom da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od 4% do 6%, a poslodavci kažu da su spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021. godini, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji, saopštila je Unija poslodavaca Srbije. Dodaju i sa du predstavnici sindikata izneli zahtev za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo.

- Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do 6%, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća. Te dodatne mere su povećanje neporezivog dela zarade sa 16.000 na 19.000, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanju statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovodeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih čija prava na ovaj način štitimo - kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima.

U UPS-u navode da su pristupili pregovorima o minimalnoj ceni rada sa željom da se dođe do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije kovid19.

- Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dođe do komromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih - kažu u UPS i podsećaju da je u istraživanju koje je su sproveli uoči razgovora o ceni rada, 85% preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

Sindikati odbacili predlog

Savez slobodnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS Nezavisnost odbacili su danas predlog Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada od 4% do 6% u 2021. godini, rekli su predstavnici ta dva člana Socijalno-ekonomskog saveta.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović rekao je za Betu da je predlog Vlade ispod svakog očekivanja.

- Predlog Vlade je apsolutno neprihvatljiv i ispod svakog minimuma koji smo očekivali - rekao je Mihajlović.

Dodao je da su zatečeni predlogom vlade i da se "takvim tempom povećanja minimalca nikad neće dostići vrednost minimalne korpe namirnica", prenosi Beta.

Mihajlović je ocenio da se uz tako minimalan rast cene rada ne može ostvariti ni obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 900 EUR 2025. godine.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je vladin predlog "apsolutno neprihvatljiv".

- Postoje jasni ekonomski kriterijumi za izračunavanje procenta povećanja minimalne cene rada i socijalni, vrednost minimalne potrošačke korpe - rekao je Stojiljković.

Dodao je da bi procenat rasta bio veći od vladinog predloženog da su uzeti u obzir samo elementi iz projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) o njegovom rastu od 6% u narednoj godini i projektovanoj inflaciji od 2%, a bez uzimanja u obzir vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Stojiljković je rekao da predstoji velika borba sindikata da se postigne bolje kompromisno rešenje o povećanju minimalca za sve zaposlene.

- Niko u ovoj zemlji, ko bilo šta radi, ne treba na kraju meseca da ode kući sa platom, manjom od 300 EUR - rekao je Stojiljković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.