NavMenu

BDP Slovenije pao 13% u drugom tromesečju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 31.08.2020. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)Ilustracija
Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije pao je 13% u drugom tromesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvoj polovini godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, pad BDP-a iznosio je 7,9%, prenosi seebiz.

Pad je uglavnom posledica pada privatne potrošnje.

Finalna potrošnja domaćinstava na domaćem tržištu pala je 21,2%, a od toga su najviše smanjeni kućni rashodi za gorivo i usluge. U avgustu je zabeležena deflacija od 0,1% na mesečnom i godišnjem nivou, saopštio je zavod za statistiku.

U drugom tromesečju 2020. ukupni izvoz bio je 24,5% manji od izvoza u istom tromesečju 2019. godine, od čega je izvoz robe 21,9%, a usluga čak 35%.

Uvoz je takođe smanjen za gotovo isti procenat kao i izvoz (25%), pri čemu je uvoz robe opao 24,4%, a uvoz usluga 28,2%.

Kada je reč o uslugama, što se tiče izvoza i uvoza, najviše se smanjio obim putovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.