NavMenu

Za izgradnju vetroelektrane Brajići 101,3 mil EUR - Struja za više od 50.000 domaćinstava

Izvor: PR Centar Petak, 28.08.2020. 08:57
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Vetroelektrana Brajići u Crnoj Gori proizvodiće oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se može obezbediti preko 50.000 domaćinstava, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o zakupu državnog zemljišta za izgradnju te vetroelektrane.

Ugovor čija je vrednost 101,3 mil EUR potpisali su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i Zoran Obradović u ime Konzorcijuma WPD Brajići.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je Vlada, pažljivo prateći dešavanja u savremenoj energetici i osluškujući reakcije najboljih, među prvim u Evropi konstatovala dovoljnu zrelost i tehnoloških rešenja i tržišnih uslova, za obustavu finansijskog podsticanja investicija u obnovljive izvore energije.

- Uvereni u atraktivnost investicionog ambijenta koji smo kreirali u zemlji, hrabro smo međunarodnoj javnosti predstavili novi pristup, predvodeći novi talas ulaganja, bez nepotrebnog državnog intervencionizma - navela je Sekulić.

Prema njenim rečima, činjenica što se za realizaciju projekta javila renomirana kompanija poput WPD-a, "jasno potvrđuje da smo imali i sreće".

- Ali, samo zato što smo znali gde da je tražimo. Tražili smo, ugledajući se na najbolje evropske prakse. Ponosni što smo rešenje pronašli baš u Njemačkoj energetskoj industriji. Nije to samo potvrda crnogorskoj energetici, već i veliki iskorak u kvalitetu ekonomske saradnje naših država. Naravno, uz svesrdnu pomoć, kao i u brojnim drugim primerima, naših hrvatskih partnera - istakla je Sekulić.

Ona je rekla da će na projektu raditi najbolji, navodeći da je Ugovor vredan 101,3 mil EUR zaključen nakon pregovora vođenih putem videokonferencija.

- Verovatno prvih tog obima i tipa, o investiciji te vrijednosti, koji su uspešno finalizovani na daljinu - kazala je Sekulić.

Energiewende u Crnoj Gori je, kako je rekla, počeo.

- Sa Briske gore, preko Brajića do Gvozda, nova, zelena energija, stvara čvrst oslonac za crnogorski zeleni dogovor - poručila je Sekulić.

Ona je pojasnila da će dogovor omogućiti svakom građaninu Crne Gore dovoljne količine čiste i prijemčive energije, pravo da samostalno proizvode ili slobodno izabere od koga će da kupi svoju energiju.

- Dogovor, koji će iznići iz konstruktivnog dijaloga o korišćenju naših hidroloških, solarnih i ekolških potencijala na održiv način i u obimu koji će trajno eliminisati ekonomske i bezbedonosne pretnje energetske zavisnosti - istakla je Sekulić.

Direktor WPD Adria, Zoran Obradović, kazao je da je ponosan što je WPD, kao globalna i moćna kompanija, sa realizovanim gigavatima vetroelektrana i uloženim milijardama evra, pokazala spremnost da uđe u projekt koji će se razvijati bez državnih podsticaja, garantovanih premijskih cijena, na tržišnim osnovama.

- Ipak, država Crna Gora je pronašla mehanizme kojim se ozbiljnom i odgovornom investitoru kao što smo mi, potpisom današnjeg Ugovora, pruža pravna sigurnost i jasni rokovi za iduće korake koje će obe strane morati da preduzmu kako bi za ambiciozne, ali dostižne četiri godine, elektrana počela da radi - istakao je Obradović.

Ocenio je da je model koji je predložila Vlada Crne Gore, najmoderniji u regionu, da prati evropske trendove i omogućava sigurna ulaganja.

Vetroelektrana Brajići biće, kako je kazao, snažna više od 100 MW.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.