NavMenu

Krkobabić predložio da povratnici investiraju u poslove u okviru specijalizovanih zadruga

Izvor: Beta Ponedeljak, 24.08.2020. 17:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Predrag Lukic/shutterstock.com)Ilustracija
Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je danas da predlaže da povratnici investiraju u selo i poljoprivredu i udruže se.

On je tokom posete zemljoradničkoj zadruzi Lipovac iz Baničine kod Smederevske Palanke koja je dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije, rekao da ona objedinjuje preko 50 zadrugara sa velikim brojem kooperanata.

- Nacionalni tim za preporod sela Srbije je dao 19 konkretnih predloga kojima ti ljudi mogu da se bave. Tretirali smo male i srednje proizvodne pogone, primarnu proizvodnju voćarsku, povrtarsku, ratarsku, sve oblike seoskog turizma - rekao je Krkobabić.

Dodao je da je cilj da se omogući preporod sela Srbije gde ima 150.000 praznih kuća i 50.000 potpuno napuštenih i 500.000 poljoprivrednih gazdinstava koja poseduju pet-šest hektara.

Istakao je da ta domaćinstva moraju da sačuvaju jer u njima živi i radi milion ljudi.

U Nacionalnom timu su, kako je rekao "imena iz sveta nauke, Vlade Srbije, lokalne samouprave i vrhunskih stručnjaka, poljoprivrednih fakulteta iz Novog Sad i Beograda, tehnoloskih fakulteta.

Predsednik Akademskog odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) Dragan Škorić rekao je da SANU doprinosi formiranju stavova, znanja, tehnologija, neposredne i primarne proizvodnje.

- Želja nam je da uvećamo udeo intenzivnih proizvodnji u strukturama proizvodnje Srbije i da možemo da nudimo naše proizvode koji će biti kvalitetni i poznati kao marka, da budu nosioci izvoza finalnih proizvoda iz poljoprivrede Srbije - rekao je Škorić.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je u ovoj godini formirano 105 novih zadruga, a da pandemija nije sprečila da se zadrugari udružuju.


- Od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" osnovano je 738 novih zadruga. Borimo se da se projekat nastavi i unapredi. Apelujemo da se krene u razvoj stočarstva, jer bez razvoja stočarske proizvodnje nema napretka - rekao je Mihailović.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen rekao je da ta opština ima dugu tradiciju zadrugarstva, a zemljoradnička zadruga Lipovac je jedan od boljih primera kako i na koji način resorno ministartvo i država pomažu lokalnu samoupravu.

- Učinjen je iskorak u promovisanju opštine i kroz ulaganje u zemljoradničke zadruge će se znatno poboljšati standard lokalnih poljoprivrednika - rekao je Vučen.

Direktor zemljoradnicke zaduge Lipovac iz Baničine Slavoljub Đurić rekao je da će sa mehanizacijom koju su dobili "imati dobar profit i bolju budućnost".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.