NavMenu

SENIČIĆ: Pregovaramo sa državom o pomoći turističkim agencijama zbog ublažavanja posledica pandemije

Izvor: Beta Ponedeljak, 24.08.2020. 12:17
Komentari
Podeli
Aleksandar Seničić (Foto: YouTube/screenshot)Aleksandar Seničić
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta) Srbije Aleksandar Seničić rekao je danas da su u toku razgovori sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o pomoći turističkim agencijama, vodičima i agencijama za iznajmljivanje automobila radi ublažavanja posledica pandemije Covid-19.

- Jednokratna, bespovratna pomoć države hotelima je dobar model pomoći pa i turističke agencije, vodiči i agencije za iznajmljivanje automobila očekuju sličnu podršku - rekao je Seničić za Betu.

On je rekao da bi pomoć tom turističkom delu privrede, pošto se sezona privodi kraju i ne mogu se očekivati značajni prihodi, pomogla da "prezimi".

Dodao je da građani Srbije trenutno mogu da putuju u Tursku i Egipat koji najavljuje uvođenje testova na Covid-19, zatim u Bosnu i Hercegovini i Albaniju.

Seničić je rekao da bi državna pomoć turističkim agencijama, vodičima i agencijama za iznajmljivanje automobila od "oko 15-20 mil EUR rešila deo problema tog dela privrede i potvrdila da je državi važan taj sektor".

- Raspodela pomoći bi bila jednostavna, jer kriterijum može biti u koje su kategorije svrstane turističke agencije, a agencije za iznajmljivanje automobila se prepoznaju po broju automobila dok bi vodiči mogli da dobiju pomoć samo po osnovu ugovora koji su imali pre pandemije i plaćenog poreza - rekao je Seničić.

Posebnu pomoć treba dodeliti, kako je rekao, turističkim agencijama koje se bave prodajom Srbije kao brenda i dovode goste iz inostranstva.

On je podsetio da je Hrvatska subvencionisala zarade za zaposlene u agencijama za tri meseca, delimično ih oslobodila poreza i planira veliku podršku iz evropskih fondova, a u međuvremenu turističke agencije dobijaju finansijsku podršku i lokalnih budžeta.

Crna Gora planira dugoročnu pomoć turističkoj privredi, a ove godine je subvencionisala zarade zaposlenih i smanjila porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu u hotelima sa 21% na 7%.

Nemačka je preduzećima u privredi "pokrivala" tri meseca fiksne troškove od 40% do 80% u zavisnosti od pada prodaje, a pomoć je određena na osnovu veličine firme, ali je maksimalna 50.000 EUR mesečno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.