NavMenu

Ratari nezadovoljni ponuđenom cenom suncokreta - Očekuju 36 dinara

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 24.08.2020. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pakhnyushchy/shutterstock.com)Ilustracija
U naredne dve sedmice, ako ne bude kiše, očekuje se da će žetva suncokreta biti u punom jeku. Dosadašnje skidanje roda bilo je sporadično na peskovitim terenima na jugu Banata, gde rod sazre pre nego u drugim delovima zemlje. Obično u tim ranim žetvama i prinosi budu slabiji, ali su očekivanja da će žetva biti prosečna i, kada krene pravi posao, da će novog suncokreta biti oko tri tone po hektaru, koliki je prinos bio i prošle žetve.

Suncokret će se u žetvi 2020. godini skidati s 220.000 hektara, a akontna cena novog roda biće 29,5 dinara bez PDV-a, koliko je objavio najveći domaći otkupljivač suncokreta Viktorija grupa (Victoria Group), jer će se te ponude nesumljivo držati i drugi ovdašnji trgovci.

Prošle godine je Viktorija grupa za suncokret davala akontaciju od 25 dinara, a konačno kilogram suncokrta plaćala 29,5 dinara, bez PDV-a, a s porezom na dodatu vrednost ratari su dobijali 31,5 dinar, mada su neki poljoprivrednici, u zavisnosti od toga kome su suncokret prodali, dobili 32 i 33 dinara, s PDV-om.

Ukoliko cena do konačne vrednosti naraste u narednom periodu, kao i prošle godine 4,5 dinara, prilbižiće se onoj za koju poljoprivrednici smatraju da je realna u ovoj žetvi, a to je od 36 do 38 dinara, mada ima i onih koji kažu da bi suncokret trebalo da košta i 40 dinara.


Poljoprivrednici nezadovoljni cenom

Cenu naviše jedino može pogurati Bimal iz Brčkog, koji je konkurencija domaćim trgovcima, jer uvek izađe s višom cenom u odnosu na njih. Mada bosanski trgovac još nije objavio koliko će plaćati novi rod, među poljoprivrednicima se nezvanično može čuti da će kilogram suncokreta plaćati 34 dinara. Litar ulja sada u trgovinama košta između 120 dinara i 140 dinara, a za proizvodnju litra te namirnice treba dva i po kilograma zrna suncokreta.

- Nismo zadovoljni cenama koje se spominju, pogotovo što ne znamo konačnu cenu. Uljarica je loše rodila ove godine, ali ne znamo šta je pravi razlog za to. Ima useva koji su sasvim izgoreli, a na drugom kraju njive se zelene. Prinosi gde je žetva završena kreću se od dve i po tone do tri tone po hektaru - rekao je poljoprivrednik Jadran Anđelković, dodajući da suncokret treba da bude od 35 do 38 dinara.

On je rekao da ratari u Banatu nadu polažu u dobre prinose kukuruza i soje, jer su imali i slabiji rod pšenice.


Manji trgovci spustili cenu suncokreta

Po rečima predsednika Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, manji trgovci spustili su cenu suncokreta posle ponude Viktorije grupe, a taman su bili spremni da plate 33 dinara, bez PDV.

– Naš suncokret je najbolji u region po procentu ulja u zrnu, pa spram toga treba i da vredi, a to je u ovoj žetvi oko 40 dinara – naveo je Vučković, dodajući da je 20% ovogodišnjeg roda prodato na terminskoj prodaji za 36 dinara.

Po njegovim rečima, suncokret nije loše rodio samo u južnom Banatu već ima još regiona u kojima su kombajni prošli, a prinosi se kreću od dve do dve i po tone po hektaru.

– U narednim danima znaće se više o tome koliko će tačno koštati novi suncokret jer, ako i dalje prinosi budu ispod tri tone, slabija ponuda može povećati cenu novog useva – kazao je Vučković.

Agrarni savez Srbije zalagaće se za to da otkupljivači tokom žetve suncokret plaćaju po konačnoj ceni, a ne akontnoj, i na tome će insistirati kod Ministarstva trgovine i Tržišne inspekcije, smatrajući da akontna cena nije po Pravilniku o minimalnim tehničkim uslovima za trgovanje na otkupnim mestima.

Taj savez smatra da suncokret treba da košta 36 dinara, kako su prerađivači i obećali ratarima u razgovorima o ceni novog useva.


Standard za obračun

Viktorija grupa navela je da će primati suncokret koji je zreo, nezaražen štetočinama i bolestima, bez prisusutva stranog mirisa, s maksimalnom vlagom do 20% i sprimesama do 10%.

Baza za obračun je vlaga od 9% i primese 2%. Za svaki procenat vlage preko ili ispod 9% odbija se ili se dodaje procenat primljene količine 1:1, a to važi i za svaki procenat primesa. Za vlagu iznad 15% naplaćuju se troškovi sušenja od 0,35 dinara po procentu vlage iznad navedenog.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.