NavMenu

Državna subvencija bi dobrodošla i hotelima na Paliću

Izvor: pannonrtv.com Nedelja, 23.08.2020. 09:33
Komentari
Podeli
Palićko jezero (Foto: Rajko Karišić)Palićko jezero
Gradski hoteli u Srbiji dobijaju pomoć države. Oni su najteže pogođeni padom broja turista usled epidemije korona virusa, navode nadležni. Hotelijeri na Paliću i okolini još ne znaju kakav će tretman dobiti, ali priznaju da su im sada puni kapaciteti, međutim pre ovoga dva i po meseca nisu imali gotovo nijednog gosta. Tako da bi i njima dobrodošla subvencija.

Vikendima je pun kapacitet i u jedinom hotelu u Hajdukovu koji se bavi i vinskim turizmom. Ima 52 sobe i oko 120 ležaja. Erika Fodor ima 12 stalno zaposlenih. Stagnacija je bila potpuna u periodu od dva meseca koja su bila pre letnje sezone.

- Oko 150 autobusa koji su trebali stići iz inostranstva, otkazali su putovanje, jer nisu mogli da dođu u Srbiju, zbog trenutne situacije, tako da je to za nas bio veliki udarac. U isto vreme, pojedinci koji su u svojoj režiji putovali u Grčku i Severnu Makedoniju radi odmora takođe su redovno noćili kod nas ili su se zaustavljali makar samo za ručak ili večeru, oni su trošili mnogo novca. Njihovo otsustvo se jako oseti. Ostali su samo gosti iz Srbije, koji imaju ograničen budžet, ne troše mnogo, stoga je sve ovo za nas veliki gubitak - rekla je Erika Fodor, vlasnica hotela u Hajdukovu.

Država je izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć gradskim hotelima za održavanje poslovanja i očuvanje zaposlenosti u tom sektoru. Većina tih sredstava preusmerena je s 400.000 vaučera koji nisu podeljeni zbog nedostatka interesovanja, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Dodao je da će ostatak sektorskih subvencija biti izdvojen iz tekuće budžetske rezerve. Subvencija iznosi 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Od izbijanja epidemije to je prva mera koja se neposredno odnosi na ovu granu delatnosti. Uslovi za isplatu subvencije je da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10% zaposlenih.

Prema hotelijerima, upravo bi ta podrška spasila radna mesta. Palić sada ima puno domaćih turista. Popunjenost kapaciteta hotela je 90% vikendom, a 80% tokom radne nedelje. Međutim, kongresni turizam i dalje je na pauzi.

Prema rečima Dalibora Sekulića, direktora Elitte Palić d.o.o. najavljene državne subvencije bi veoma dobrodošle, jer su tokom proleća gubici bili ogromni.

- Ovu kriznu situaciju su najviše osetili hoteli. Bili su zatvoreni, hoteli nisu radili više od dva i po meseca, pa je njihov opstanak bio pod znakom pitanja. Stoga je državna pomoć definitivno lep gest, koji bi bio od koristi u ovom razdoblju, upravo zato da nadoknadimo mesece tokom kojih, smo zbog epidemije korona virusa, imali velike gubitke - rekao je Sekulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.