NavMenu

Od države hotelijerima 350 EUR po ležaju, 150 za svaku sobu - Novac najkasnije početkom oktobra

Izvor: eKapija Petak, 21.08.2020. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju u visini od 350 EUR po ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici, što je prva sektorska mera za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, istaknuto je na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića sa ministrom finansija Sinišom Malim.

- Subvencija za gradske hotele je vrlo značajna podrška i doprineće da pored očuvanja radne snage, kompanije opstanu i prežive period u kojem su otkazani svi kongresi, kao i dolasci poslovnih ljudi. Zabrinjava podatak da je popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena za čak 93%, a ova mera doprineće da očuvamo srž hotelijerstva u Srbiji jer je to naš brend, po kojem treba da budemo prepoznatljivi - rekao je Vesović i dodao da Privredna komora Srbije od početka krize aktivno radi na definisanju mera kako bi se umanjile posledice pandemije kovid 19 po čitavu privredu, pomogle i oživele najugroženije privredne grane, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške kao i da se očekuje da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra, saopštila je PKS.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj naših gradjana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog izostanka stranih gostiju, gradski hoteli ostali prazni.

Ministar je naveo da je od oko 380 kategorizovanih gradskih hotela u zemlji otvoreno samo 112, dok u Beogradu od 115 hotela, trenutno rade svega 42, a popunjenost je oko 10%. Nove mere usmerene su na pomoć hotelima, pa će država izdvojiti 350 evra za svaki ležaj i 150 EUR za svaku sobu. Tako će, na primer, gradski hotelijer za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć u visini od 500 EUR.

Ministar je podsetio i na ranije mere - isplatu minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, isplatu jednokratne pomoći svim građanima i 60 odsto minimalca za dva meseca - koje je država donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona.


- Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 mlrd EUR - rekao je Mali.

Tomislav Momirović, predsednik Upravnog odbora"Mona hotel menadžmenta ukazao je da je hotelski biznis ovim merama dobio jaku podršku.

- Vlada nam je pomogla da preživimo ovo vreme koje je veoma teško za hotelsku industriju - ocenio je.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo zbog donete odluke da se hotelijerima u gradskim sredinama dodatno pomogne, jer su najugroženiji u ovoj situaciji.

- Narednih desetak dana pozvaćemo hotelijere da se prijave za pomoć, nadamo se dobrom odzivu, jer će ove sistemske mere za ugostiteljsku privredu doprineti da se zadrže radna mesta i prevaziđe veoma težak period do kraja godine - ukazao je Knežević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.