NavMenu

Meter&Control razvija proizvode za pametno upravljanje energijom - Prvi u Srbiji sa IDIS sertifikatom (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 19.08.2020. 08:24
Komentari
Podeli
Integrisano pametno brojilo (Foto: Meter & Control)Integrisano pametno brojilo
Meter&Control je član Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) koji proizvodi najsavremenija hardverska i softverska rešenja za pametno upravljanje energijom u industrijskim i rezidencijalnim okruženjima.

Kako za eKapiju kaže Vladan Lapčević, CEO ove kompanije, svi činioci u energetskom lancu u Srbiji prepoznaju važnost smart meteringa kao ključne infrastrukture za njihovo ekonomično i održivo poslovanje:

- Državna preduzeća imaju čak i usvojene strategije i tehničke specifikacije koje su na nivou evropskih. Implementacija infrastrukture ide sporije nego što bi proizvođači brojila možda želeli i u tome su industrijski i komercijalni korisnici, kao veliki potrošači, prioritet. Nema sumnje da kompletan sistem treba da obuhvati i domaćinstva, kojima će omogućiti da i sama mogu da prate i prilagode sopstvenu potrošnju i tako i sama postanu "zelenija".

Svi uređaji i rešenja rezultat domaćeg znanja i stručnosti

Kompanija je osnovana 2008. godine, a u svom portfoliju ima proizvode kao što su: integrisana i modularna pametna brojila za električnu energiju, koncentratori podataka i gejtveji, komunikacioni i prekidački moduli, kao i AMM/AMI softver za daljinsko i lokalno očitavanje brojila, parametrizaciju i upravljanje potrošnjom komercijalnih i industrijskih korisnika i domaćinstava.

- Svi naši uređaji i rešenja su rezultat domaćeg znanja i stručnosti i, osim toga, proizvedeni su u Srbiji. Smart metering se neprestano razvija, a mi kao proizvođač držimo korak tako što usvajamo i implementiramo najnovije tehnologije iz ove oblasti. Naš najnoviji proizvod je generacija modularnih pametnih brojila koja se može prilagoditi svim tehničkim zahtevima distributivnih preduzeća širom sveta. Pored toga, ova brojila imaju opciju jednostavne zamene komunikacionog modula novijim, kao i ažuriranje softvera, sve to u toku eksploatacije uređaja, što distributivnim preduzećima omogućava da i ona drže korak sa najnovijim tehnologijama na ekonomičan način, bez potrebe za nabavkom i zamenom kompletnog uređaja – ističe Lapčević.

Modularno pametno brojilo (Foto: Meter & Control)Modularno pametno brojilo

Prva kompanija u Srbiji koja je dobila IDIS sertifikat

Meter&Control je prva kompanija u Srbiji koja je dobila IDIS sertifikat. Kako pojašnjava sagovornik, sistemi za pametno upravljanje energijom su veoma kompleksni i sastoje se od različitih uređaja, softvera i protokola.

- Da bi tako složeni i heterogeni sistemi uopšte funkcionisali, potrebno je da se među različitim komponentama i proizvođačima uspostavi zajednički jezik komunikacije. To se zove interoperabilnost. IDIS je vodeći standard interoperabilnosti u našoj industriji koji su zajednički ustanovile četiri najveće kompanije u smart meteringu. Meter&Control je ne samo prva kompanija u Srbiji, već i prvi proizvođač u svetu, posle pomenute četiri kompanije, koji je uspeo da se kvalifikuje za IDIS sertifikate. Posedovanje ovih sertifikata garantuje da će se naši uređaji integrisati u postojeće sisteme i mreže koje su zasnovane na ovom standardu i predstavlja bez sumnje značajnu komparativnu prednost na tržištu - navodi Vladan Lapčević.

Osvrćući se na poslovanje u okviru NTP Beograd, sagovornik eKapije smatra da je ovo prirodno okruženje kompanije, koja je zasnovana na preduzetništvu i inovacijama.

- Značajan segment Meter&Control-a čini istraživanje i razvoj, te smo ovde u mogućnosti da ostvarimo ne samo bliži kontakt i saradnju sa kompanijama i startup-ovima iz ICT sektora, već i da proširimo integraciju naših tehnologija sa srodnim oblastima, kao što su Smart City i Smart Home. Pored toga, veliku pažnju poklanjamo razvoju mladih talenata i stručnjaka koje kroz saradnju možemo podržati na njihovom putu razvoja od početne ideje do uspešne kompanije, koji smo i sami prešli. Ono što je najvažnije jeste da smo otvoreni za nove ideje - dodaje.

Plan da 2020. bude još jedna rekordna godina po poslovnim rezultatima

Kao i sve kompanije u Srbiji i u svetu u ovoj godini, Meter&Control puno napora ulaže u to da se prilagodi novim zdravstvenim i poslovnim okolnostima.

- Paket pomoći preduzećima Vlade Srbije je nesumnjivo odigrao ključnu ulogu da održimo likvidnost u situaciji usporavanja, pa i prekida međunarodnih tokova robe i novca. Uprkos tome, uspeli smo da održimo proces proizvodnje, čak i da udvostručimo proizvodne kapacitete. Zapošljavanjem novih 15 kolega, uspevamo da ispunimo obaveze prema kupcima u EU. Osim toga, obezbedili smo čak i nove narudžbine na međunarodnom tržištu. Plan nam je da, uprkos globalnoj situaciji, 2020. bude još jedna rekordna godina po poslovnim rezultatima i radimo na tome da tako i bude - napominje Vladan Lapčević.

Koncentrator podataka (Foto: Meter & Control)Koncentrator podataka

Energetika se bori da dostigne ekološke i održive ciljeve

Kompanija je učestvovala na Međunarodnom savetovanju na Zlatiboru "Energetika 2020", na panelu "Izazovi energetske tranzicije u Republici Srbiji". Lapčević kaže da su izazovi sa kojima se susreće sektor energetike u celom svetu brojni i nimalo laki i Srbija tu nije izuzetak.

- Sa druge strane, energetika se bori i da dostigne ekološke i održive ciljeve koji su formulisani u strategiji EU pod nazivom "European Green Deal", a koji sa tehničke strane nisu uvek ni dostižni niti opravdani u potpunosti. Učestvujući na savetovanju "Energetika 2020", podsetili smo da je implementacija pametnog upravljanja energijom u energetskom sistemu Republike Srbije važan faktor njene tranzicije u pogledu planiranja proizvodnje i snabdevanja, smanjenja gubitaka i održive potrošnje - kaže Vladan Lapčević.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.