NavMenu

Kanadska kompanija Medgold Resources dodatno istražuje nalazišta zlata u južnoj Srbiji

Izvor: Večernje novosti Petak, 14.08.2020. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock)Ilustracija
Kanadska istraživačka firma Medgold Resources, nagovestila da je u južnoj Srbiji pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude. Kako pišu Večernje novosti, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog Tlamino pronađeno je oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara.

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, Medgold je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat Tlamino, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo nevervatna 193 grama po toni srebra.

Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Kailoma.

Medgold je, prema sporazumu sa kanadskim Fortuna silverom, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, Fortuna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70% vlasništva u Projektu Tlamino.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.