NavMenu

Loša infrastruktura i odsustvo intermodalnih terminala razlozi za nerazvijenost tržišta prevoza tereta železnicom u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 14.08.2020. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
Nizak kvalitet železničke infrastrukture, zastarela procedura za dodelu trasa i odsustvo intermodalnih terminala, razlozi su za nedovoljnu razvijenost tržišta prevoza tereta železnicom u Srbiji, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela Komisija za zaštitu konkurencije u saradnji sa predstavnicima Svetske banke, a u okviru Programa za unapređenje poslovnog okruženja za Srbiju. Studiju je izradio konzorcijum Compass Lexecon i Karanović & Partners, za potrebe navedenog projekta.

Predmet analize je tržište prevoza tereta železnicom sa detaljnom analizom lanca vrednosti železničkog saobraćaja, analizom strukture tržišta, tržišne dinamike, analizom regulatornog okruženja, performansi tržišta kao i analizom stanja konkurencije na tržištu kroz identifikaciju praksi i pravila koja mogu narušiti konkurenciju na tržištu.

- Kao rezultat analize nisu otkriveni značajni elementi koji bi upućivali na povrede konkurencije. Umesto toga, kao glavni razlozi za nedovoljnu razvijenost tržišta utvrđeni Izveštajem navedeni su: nizak kvalitet železničke infrastrukture, zastarela procedura za dodelu trasa i odsustvo intermodalnih terminala, koje su značajne prepreke ulasku na tržište i razvoju poslovanja - navode iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Konstatuju i da je, uprkos uočenim nedostacima, tržište prevoza robe u Srbiji još u ranom stadijumu razvoja pošto je otvoreno za konkurenciju tek 2016. godine. Kao jedan od razloga, navedena je i regulacija cena na domaćem tržištu uz konstataciju da fiksne tarife za unutrašnji prevoz koje propisuje Vlada Srbije, onemogućavaju cenovnu konkurenciju.

U sklopu Programa, potpisan je Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Međunarodne finansijske korporacije kojim je, između ostalog, predviđeno da Svetska banka pruži Komisiji za zaštitu konkurencije tehničku podršku za unapređenje konkurencije i regulaciju tržišta u Srbiji. Odabir i prioritizacija sektora izvršeni su na osnovu Instrumentarijuma za procenu tržišta i politike zaštite konkurencije Svetske banke (MCPAT).

Tekst Istraživanja tržišta prevoza robe u železničkom saobraćaju u Republici Srbiji pogledajte u PDF-u u nastavku:





Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.