NavMenu

Počinje projektovanje dispečerskog centra za upravljanje srpskim prugama - Radovi vredni 9 mil EUR od 2021. u saradnji sa Ruskim železnicama

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.08.2020. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Počinje projektovanje jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje srpskim prugama, a radovi bi mogli da počnu u 2021. i trajaće tri godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom obišla postojeći dispečerski centar Infrastruktura železnice Srbije i kontrolni toranj, u kojem je predstavljen projekat izgradnje novog modernog i jedinstvenog dispečerskog centra, koji će biti izgrađen u saradnji sa Ruskim železnicama.

Mihajlovićeva je rekal da je reč o operativno-nadzornom centru u Makišu, koji će imati tri regionalna centra - u Novom Sadu, Nišu i Požegi.

- Radimo sa jednom od najboljih svetskih kompanija, koja već nekoliko godina radi u Srbiji. Očekujem da radovi započnu sledeće godine i budu završeni tri godine od tada. Zajedno smo rekonstruisali i 77 km pruge od Resnika do Valjeva, a nastavićemo i rekonstrukciju sve do granice sa Crnom Gorom, za koju je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije - rekla je ona.

Nebojša Šurlan, direktor Infrastruktura železnice Srbije, rekao je da će se projekat realizovati sa ruskim partnerom RŽD, koji već izvodi nekoliko projekata u Srbiji, podsetivši da je poslednji sistem za praćenje železničkog saobraćaja napravljen pre 40 godina.

- Ugovorena vrednost radova je 9 mil EUR. Pripremljen je detaljni projektni zadatak. Radovi će se finansirati iz novog ruskog kredita. Novi dispečerski centar doprineće i povećanju nivoa bezbednosti i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.