NavMenu

Toshiba prekida proizvodnju laptopa posle 35 godina

Izvor: Tanjug Utorak, 11.08.2020. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Kompanija Toshiba je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je pre dve godine Sharp-u prodala 80,1% udela u proizvodnji PC računara za 36 mil USD, nakon čega je Sharp to preimeovao u Dynabook. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% deonica promenilo vlasnika.

- Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo Dynabook-a, koji je od sad u celosti pod vlasništvom Sharp-a -saopšteno je iz kompanije Toshiba, a prenosi tportal.hr.

Prvi Tošibini laptopi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu menjati, mesto za flopi disk i 256 KB memorije. Cena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 USD.

Toshiba je tokom 1990-ih i ranih 2000-ih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti. U trenutku prodaje Sharp-u, Toshiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Reuters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.