NavMenu

Sabor violinista Srbije u Pranjanima 15. avgusta - Bez publike, ali dogodine i avionom u srpsku prestonicu violine

Izvor: Glas zapadne Srbije Subota, 08.08.2020. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
Drugi Sabor violinista Srbije biće simbolično otvoren za sedam dana, 15. avgusta u 18 sati, u selu Pranjani, na pola puta između Takova i Miloševe Gornje Dobrinje.

- I ove godine podići ćemo saborske zastave, ali na žalost izostaće takmičarski deo koji je lane okupio oko 50.000 gostiju. Međutim ne odustajemo, u centru sela podignuta je letnja pozornica i postament u čast violinistima koji će se ovde svake godine okupljati i deliti megdan - kazao je predsednik Saborskog odbora Dejan Kovačević.

Skulptura je delo akademskog vajara Bojana Grujića ambasador Srbije u vajarstvu. Grujić je svojim delima oduševio stručnjake širom Evrope, a pre dve godine predstavljao je Srbiju na Svetskom forumu mladih u Egiptu. Statua je visoka 2,65 metara i izrađena je u drvetu.

U subotu 15. avgusta u centru sela oglasiće se violine koje će osvirati himnu Sabora "Svilen konac". Program će biti maksimalno redukovan uz poštovanje svih pravila bezbednosti zbog pandemije virusa.

- Na letnjoj pozornici pojaviće se prva violina Srbije Momir Jovanović kao i vrstan umetnik Branko Ristić koji muziciranje na ovom istrumentu predaje na prestižnom univerzitetu u Britaniji. Biće otpevane dve pesme koje su u međuvremenu na izvestan način proglašene himnom, u izvođenju Nemanje Kujundžića i Aleksandre Ristanović. Za kraj kratkog dvadesetominutnog programa odigraće se kolo na distanci koje će izvesti KUD FRA a zamišljeno je da se igrači drže za odvezan pojas što im daje distancu od skoro dva metra - kaže autor Sabora Gvozden Nikolić.


Organizatori kažu da će se ovogodišnje simbolično obeležavanje Sabora održati bez publike.

Inače, Sabor violinista Srbije za kratko vreme postao je hit i samo u prvoj godini je okupio preko 50.000 gostiju. Manifestacija je pokrenula i čitav niz dešavanja u suvoborskom kraju a od naredne godine ljubitelji ovog zvuka moći će u prestonicu violine da stižu i avionom, budući da se na par kilometara od saborišta gradi Gorski aerodrom, na mestu gde su spasavani saveznički piloti u Drugom svetskom ratu.

Aerodrom sa heliodromom biće u funkciji od 19. septembra ove godine a moći će da sleću avioni do osam mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.