NavMenu

Voće, povrće i organska hrana za strance - srpski proizvođači ugovorili izvoz od 8 mil USD i pregovaraju o još 8,6 mil USD

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2010. 15:46
Komentari
Podeli

Srpske kompanije za proizvodnju i preradu voća, povrća i organske hrane sklopile su, posle učešća na sajmovima "Fruit Logistica" u Berlinu i "BioFach" u Nirnbergu, ugovore o izvozu vrednom 8 mil USD, a pregovaraju još o izvozu proizvoda za 8,6 mil USD, objavila je 26. februara 2010. godine Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

Na sajmu svežeg voća i povrća "Fruit Logistica", koji je održan u Berlinu od 3. do 5. februara, učestvovale su kompanije "Agrocom", "Agrar-Komerc", "Agrotrade", "Agroprom Com", "Atos Vinum", "Cool Food", udruženje "Fruit Land", "Igda Impex", "Lučić Prigrevica", Pik "Južni Banat", "Sagal", udruženje povrtara "Vojvodina" i zemljoradnička zadruga "Prima- borovnica".

Te kompanije su sklopile ugovore o prodaji u ukupnom iznosu od 8 mil USD, a pregovara se o izvozu robe vredne 5,9 mil USD. Stranim kupcima su ponuđene razne vrste voća i povrća, kao i šumske pečurke. U dogovorenom izvozu najviše učestvuju jabuke, zatim šljive i breskve, a većina proizvoda otići će put Rusije.

- Da bi imali više uspeha na inostranim tržištima srpski proizvođači bi morali da se udruže, jer samo tako mogu proizvesti količine za koje su veći trgovački lanci i potencijalni partneri zainteresovani - rekao je za "eKapiju" Ratko Vukićević, predsednik Grupe asocijacijacija "Srpski plodovi", a koji je ovom prilikom predstavljao kompanije učesnice sajma "Fruit Logistica".

- Osnovni zadatak je da se napravi kooperativa malih proizvođača koji bi tako mogli da budu velika snaga. Primera radi, najveća svetska krompiraška firma "Agrico" ima 2.500 udruženih farmera i tako su osvojili ceo svet. Problem našeg nastupa na drugim tržištima je i dobra ambalaža. Jer, napraviti adekvatno pakovanje, iz mog iskustva je dosta veliki problem budući da nema ni dobrih proizvođača niti velikih serija za tu ambalažu. Podsticajna mera bi bila za proizvođače da idu na međunarodne sajmove, da vide kako to oni koji su ispred nas rade - kaže Vukićević za naš portal.

Predsednica asocijacije "Serbia Organica" Nada Mišković kazala je da su u toku pregovori o prodaji organskih proizvoda u vrednosti od 2,7 mil USD koji su rezultat nastupa na sajmu organske hrane "BioFach" (od 17. do 20. februara ) u Nirnbergu.

Na sajmu "BioFach" kompanije "Foodland", "Zadrugar", "Zdravo Organic", ITN, "Royal Eco Food", "Radoslovi" i "Mondi" predstavile su više vrsta svežeg i zaleđenog organskog voća i povrća, džemova, sokova, ajvara...

Kako je istakla, cilj asocijacije "Serbia Organica" je da se u narednih 5 do 10 godina površine pod organskom proizvodnjom povećaju na milion hektara, što bi bilo oko 20% obradivih površina u Srbiji.

Ona je dodala da bi povećanju površina za organski uzgoj doprinelo i stvaranje nacionalne kontrolne kuće koja bi u narednih pet godina besplatno izdavala sertifikate proizvođačima. U taj projekat, prema njenim rečima, bi bilo neophodno da se uloži od 300.000 do 500.000 EUR.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović ocenio je da je organska poljoprivreda veliki potencijal zemlje, koji nije iskorišćen, jer se organska hrana u Srbiji uzgaja na samo 2.400 hektara.

- Agrobiznis predstavlja deo naše privrede koji konstantno od 2005. godine beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Samo u 2009. godini ostvaren je suficit od 640 mil USD, a uvoz je smanjen 20% - rekao je Milovanović, ističući da su nova tržišta za plasman naših proizvoda Belorusija i Turska sa kojima Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini.

Milovanović je dodao da će ove godine za podsticaj izvoza srpskog agrara iz budžeta biti izdvojeno 300 miliona dinara, što je tri puta manje od prošlogodišnjih milijardu dinara, ali je istakao da je trend smanjenja podsticaja u skladu sa približavanjem zemlje članstvu u Evropskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.