NavMenu

U toku pregovori sa CRBC za brzu prugu do Niša i Preševa - Za tri meseca predlog ugovora, radovi sledeće godine?

Izvor: Tanjug Utorak, 04.08.2020. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da se već vode pregovori sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša i Preševa i da bi u naredna tri meseca trebalo da bude pripremljen predlog komercijalnog ugovora.

Ministarka očekuje da bi radovi, ako bude obezbeđen i preferencijalni kredit od Kine, mogli da počnu već sledeće godine.

Mihajlović je rekla novinarima da bi bila velika šteta da nemamo brzu prugu ka jugu zemlje podsetivši da se uveliko gradi brza pruga od Beograda do granice sa Mađarskom za brzinu vozova do 200 km na sat.

- To je ogromno ulaganje od oko 2 mlrd EUR, a toliko nas košta i brza pruga do Subotice do Beograda. Ipak, to je ulaganje u budućnost. Mi smo se opredeili da radimo sa kineskom kompanijom CRBC i u narednih nekoliko meseci Infrastruktura železnice Srbije, koja već razgovara sa kineskom kompanijom, ima zadatak da pripremo predlog komercijalnog ugovora - rekla je ministarka.

Kaže, takođe, da su se već obratili kineskoj vladi za odobrenje prefrencijalnog kredita, budući da je to ogromna investicija.

- Verujem da ćemo ispoštovati zajedničku dinamiku, a to je da u naredna tri meseca imamo predlog komercijalnog ugovora. Uporedo se rade projekti i uz odobrenje i finansiranje verujem da li bi mogli sledeće godine da počnu i radovi - navela je Mihajlović.


U septembru tender za sanaciju putnih prelaza

Kaže da je vlada obezbedila kredit Svetske banke od 15 miliona evra u želji da još bolje uredimo putne prelaze i da će biti dodatno obezbeđeno još 58 kritičnih prelaza.

Dodaje da će u septembru biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova.

Predstavnici Infrastrukre železnice Srbije su istakli da uz primenu železničkih propisa na putnim prelazima u Nišu bezbednost saobraćaja nije ugrožena ni kada su su rampe u kvaru.

- I u situaciji kada rampe na putnim prelazima u Nišu ne rade, bezbednost saobraćaja nije ugrožena. U toj situaciji, primenjuju se železnički pravilnici i propisi i železničko osoblje postupa u skladu sa njima. To znači da se vozovi zaustavljaju pre putnog prelaza, i nakon zvučnog upozorenja vožnju preko putnog prelaza nastavljaju tek kada se uvere da nema nikoga na pruzi i da mogu da nastave dalje ne ugrožavajući učesnike u saobraćaju, tako da ne postoji mogućnost da se dogodi nesreća - rekao je novinarima generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan, povodom pisanja pojedinih medija o kvaru na putnom prelazu u niškom naselju Suvi Do.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.