NavMenu

Hemijski park Prahovo korak bliže realizaciji - Planom detaljne regulacije predviđena gradnja novog industrijskog kompleksa, ekološkog i energetskog ostrva

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2020. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Ambiciozni projekat izgradnje Hemijskog parka Prahovo, korak je bliže realizaciji nakon što je na javni uvid stavljen elaborat za rani javni uvid izmene plana detaljne regulacije.

Kako je ranije najavljeno, prva faza razvoja kompleksa ukupne površine od 115 hektara sa izgradnjom prateće infrastrukture, mogla bi da privuče do 30 stranih investitora, a godišnji prihodi parka se procenjuju na okvirno 1 mlrd EUR, od čega bi približno 90% činio izvoz.

Prostorna celina IHP Prahovo obuhvaćena planom je površine oko 323,62 ha i obuhvata postojeći kompleks IHP Prahovo, zajedno sa planiranim proširenjem.

U okviru ove celine, predviđen je prostor za budući razvoj industrijskog kompleksa, izgradnju industrijskog parka, hemijskog parka, energetskog ostrva, ekološkog ostrva i proširenja skladišta fosfogipsa.

Izmenama i dopunama plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrijske u Prahovu prediđeno je obezbeđivanje tampon zona zelenila i izmeštanje trasa lokalnih saobraćajnica izvan industrijskog kompleksa, čime se obezbeđuje izolovanje zone poljoprivrednih delatnosti i tanovanja od uticaja industrijskog kompleksa i procesa proizvodnje.

Planom se definiše obuhvat područja, koji, osim parcele na kojoj se nalazi industrijski kompleks, obuhvata veći broj susednih parcela, koje su u neposrednoj vezi sa industrijskim komleksom i koje treba privesti nameni, kao i parcele predviđene za izmeštanje ili formiranje pristupnih puteva.

Definisano je i idejno (konceptualno) rešenje kompleksa hemijske industrije, hemijskog parka i industrijskog parka, koje će biti rezultat sistematizacije kompleksa, na osnovu tehnoloških potreba i potreba investitora, sa prikazom lokacija predviđenih za izgradnju ili dogradnju novih objekata u okviru planskog područja.

Prema planu generalne regulacije za naselje Prahovo, predmetno područje je definisano kao zona privređivanja u okviru prostorne celine Eliksir Prahovo IHP, za koju je predviđena izrada Plana detaljne regulacije.

Namena površina je koncipirana tako da se postojeći industrijski kompleks, planirani hemijski park i planirani industrijski park izoluju kao zasebne funkcionalne celine. To podrazumeva:

- postavljanje tampon zona zelenila oko postojećeg industrijskog kompleksa, planiranog hemijskog parka i planiranog industrijskog parka

- izmeštanje javnih, lokalnih saobraćajnica, kako bi se onemogućio prolazak lokalnog stanovništva kroz predmetno područje.

- plansko skladištenje fosfogipsa, u okviru definisanog područja za proširenje skladištenja, kao i plansko odlaganje i skladištenje inertnog i neopasnog otpada u granicama planiranog ekološkog ostrva.

Planirana namena površina (Foto: Izmene i dopune plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrijske u Prahovu)Planirana namena površina

Planom detaljne regulacije formirane su dve celine sa zonama i posebnim delovima zona.


Celina I - Industrijski kompleks

Postojeći industrijski kompleks

U okviru definisane namene, dozvoljena je i izgradnja neophodnih objekata infrastrukture, objekata za potrebe obezbeđivanja toplotne i električne energije i različitih vrsta goriva koja se koriste za rad u okviru predmetnog kompleksa, tretman otpadnih voda, pratećih objekata za nadziranje funkcionisanja infrastrukturnih mreža i uređaja, kao i eventualnih, radionica za održavanje pogona.

Dozvoljavaju se intervencije na postojećim objektima ukoliko to ne dovodi do premašivanja postavljenih urbanističkih parametara.

Dozvoljeno je da se vrši rekonstrukcija, sanacija, adaptacija, dogradnja postojećih objekata, kao i izgradnja novih, a sve u cilju održavanja postojećih pogona, kao i unapređivanja tehnologije proizvodnje.


Skladište fosfogipsa

U okviru ove zone dozvoljena je izgradnja površina/objekata i infrastrukturnih sistema koji su u službi skladištenja i tretiranja fosfogipsa. Dozvoljeno je planiranje interne saobraćajne komunikacije u skladu sa tehnološkim potrebama (u vidu planiranja kolskog i železničkog saobraćaja i postavljanja različitih vidova transportnih sistema, drenažnih kanala, sabirnih bazena, pumpnih stanica, dekantera).


Hemijski park

Dozvoljena je izgradnja objekata i površina koji su u službi proširenja proizvodnog dela kompleksa hemijske industrije ili formiranja novog proizvodnog kompleksa sa neophodnim pratećim, tehnološki i funkcionalno povezanim sadržajima i skladištima.

U okviru definisane pretežne namene, dozvoljena je i izgradnja neophodnih objekata infrastrukture, administrativnih i poslovnih objekata, objekata za radnike i posetioce, kao i izgradnja eventualnih objekata za potrebe obezbeđivanja toplotne i električne energije i različitih vrsta goriva koja se koriste za rad u okviru Hemijskog parka, tretman otpadnih voda i pratećih objekata.


Ekološko ostrvo

U okviru ove zone dozvoljena je izgradnja površina/objekata i infrastrukturnih sistema koji su u službi tretiranja i odlaganja industrijskog otpada.

Dozvoljeno je planiranje interne saobraćajne komunikacije u skladu sa tehnološkim potrebama.


Industrijski park

Dozvoljena je izgradnja objekata i površina koji su u službi proširenja
proizvodnog dela industrijskog kompleksa ili formiranja novog proizvodnog kompleksa (sa neophodnim pratećim, tehnološki i funkcionalno povezanim sadržajima i skladištima).


Energetsko ostrvo

U okviru ove zone dozvoljena je izgradnja objekata za potrebe obezbeđivanja toplotne i električne energije i različitih vrsta goriva koja se koriste u tehnologiji predmetnog kompleksa, uključujući i postrojenja za skladištenje, pirolizu i termički tretman neopasnog i opasnog industrijskog i nereciklabilnog otpada sa iskorišćenjem toplotne energije i proizvodnju alternativnih goriva i suvozasićene vodene pare za sopstvene potrebe.

U okviru ove zone dozvoljena je izgradnja objekata i površina koji su u službi novih proizvodnih pogona u industrijskom kompleksu, uključujući i tretman otpadnih voda, pretovarne železničke i drumske terminale, skladišno-logistički cenar za tečne i čvrste (generalne, rasute) terete, kao i izgradnja neophodnih pratećih, tehnološki i funkcionalno povezanih sadržaja i skladišta.


Zaštitni zeleni pojas

Deo predmetnog područja koji je označen kao zaštitni zeleni pojas, predstavlja obavezno formiranje tampon zone zelenila, koje je predviđeno duž granice kompletnog industrijskog kompleksa.

Zaštitni zeleni pojas ima ulogu izolacije neposrednog okruženja od negativnih uticaja u okviru privredne zone.

U okviru ovog dela zone, zabranjena je izgradnja

Celina II obuhvata površine javne namene: javne saobraćajnice (sve saobraćajne javne površine u okviru obuhvata predmetnog plana detaljne regulacije) i javno zelenilo (zelenilo u okviru javne površine).

Očekivani efekat planiranja je podsticaj daljeg razvoja industrijskog kompleksa Eliksir Prahovo IHP, kroz planirana proširenja proizvodnog dela industrijskog kompleksa ili formiranja novog proizvodnog kompleksa, izgradnju pogona, hemijskih i industrijskih parkova, podizanje nivoa komunalne opremljenosti i unapređenja komunalne i saobraćajne infrastrukture, u cilju dugoročnog razvoja predmetnog područja.


Istorija IHP Prahovo

Industrija hemijskih proizvoda Prahovo je osnovana 1960. godine kao fabrika superfosfata, tj. kao hemijski deo metalurškog kompleksa basena Bor. Od tada je, kroz fazni razvoj, IHP Prahovo širila kapacitete i asortiman proizvoda, tako da su 1968. i 1978. godine započele rad fabrike za proizvodnju fosforne kiseline I i II.

Osim hemijskog dela, razvijan je i transportni deo, kao pratilac masovnih tereta, pa je oformljena Luka Prahovo, rečno brodarstvo Krajina (RBK) i unutrašnji transport zasnovan na železničkoj i drumskoj infrastrukturi.

Danas je Eliksir Prahovo - Industrija hemijskih proizvoda d.o.o. Prahovo veliki hemijski kompleks za proizvodnju baznih hemijskih proizvoda, poznat po proizvodnji i preradi fosforne komponente i proizvodnji mineralnih đubriva, uz izuzetan razvojni potencijal u višim fazama prerade fosforne komponente. Proizvedena fosforna kiselina u Elixir Prahovu koristi se za proizvodnju mineralnih đubriva i fosfatnih hraniva u pogonima u Prahovu i fabrici Elixir Zorka u Šapcu.

Naručilac izrade plana je Skupština opštine Negotin, a obrađivač Preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju SET d.o.o. Šabac. Javni uvid traje do 17. avgusta 2020. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.