NavMenu

Srpski milioner kupuje "Jat Airways" - Vlada pregovara o strateškom partnerstvu

Izvor: Blic Petak, 26.02.2010. 09:50
Komentari
Podeli

Domaći milijarder nedavno je Vladi Srbije ponudio strateško partnerstvo za preuzimanje nacionalne avio-kompanije "Jat Airways", saznaje "Blic". Kako tvrdi izvor iz Vlade, dogovor bi mogao da bude postignut narednih dana, a ukoliko država bude prihvatila ponudu bogatog Srbina, nova kompanija sa nešto drugačijim imenom startovala bi sa radom već u martu 2011. godine.

Potencijalni kupac predlaže da preuzme 51% vlasništva u "Jatu", dok bi preostalih 49% zadržala država. Ukoliko bude potpisan ugovor, biće osnovano novo preduzeće pod nazivom "Jat Airlines", u koje bi Vlada Srbije prenela ugovor o kupovini aviona sa "Airbus", vredan 23,5 miliona evra. Takođe, država bi u buduće partnerstvo unela i postojeću imovinu, dok bi u oporavak sada velikog gubitaša novac ulagao isključivo većinski partner.

- Budući kupac iz sadašnje flote zadržao bi samo jedan avion, dok bi na lizing bilo kupljeno deset novih letelica. Bogati privrednik preuzeo bi odgovarajući broj zaposlenih i to one za koje utvrdi da su dovoljno stručni - otkriva naš izvor i dodaje da potencijalni partner garantuje profitabilnost već od sledeće godine.

"Jat Airways" trenutno raspolaže sa 15 aviona prosečne starosti preko 20 godina, a u saobraćaju ih je samo 10. Ukoliko bi se ovi, do sada, kako su nam rekli, najozbiljniji pregovori za kupovinu domaće avio-kompanije, koja je u protekloj godini zabeležila gubitak od 15 mil EUR, završili potpisivanjem ugovora, procenjuje se da bi "Jat Airways" mogao da počne sa radom već u martu naredne godine. Ako kojim slučajem do tada ne bude završena nabavka novih aviona, kako navodi naš sagovornik, početak rada zajedničkog preduzeća bio bi odložen sve dok se na aerodromu na nađu nove letelice.

Izvor "Blica", međutim, nije želeo da otkrije identitet potencijalnog partnera države, ali je naveo da se radi o "ozbiljnom privredniku koji nije kompromitovan". Kako kaže, on se iznenada pojavio u Vladi Srbije i predložio investiranje u tri projekta, a predstavnicima države najinteresantnije bilo je upravo ulaganje u "Jat".

- Radi se o čoveku koji je čist kao suza. Ima puno novca, ali nije ono što se sada u Srbiji podrazumeva pod imenom tajkun. Do sada se njegovo ime retko pojavljivalo u medijima, a kada jeste to nije bilo u negativnom kontekstu. Inače, veliko bogatstvo stekao je u Srbiji - tvrdi izvor "Blica".

Radna grupa za pregovore s "Airbus"

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za pregovore o izmeni ugovora "Jat Airways" i "Airbus-a", izjavio je Miodrag Miljković, šef te grupe i državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije. On je kazao da će "Airbus" predložiti da se smanji broj aviona i promeni tip letelica koje će "Jat" kupiti.

- Očekujemo da se pitanje ugovora kompanija "Jat Airways" i "Airbus" reši do kraja ove godine - kazao je Miljković. "Airbus" i "Jat" su 1998. godine potpisali ugovor o kupovini osam aviona tipa A319. Trebalo je da budu isporučeni između 2000. i 2005.

Niz potencijalnih partnera i kupaca

Pre srpskog bogataša za partnerstvo sa "Jat Airways" bio je zainteresovan "Turkish Airlines". Međutim, predstavnici nacionalne turske avio-kompanije ubrzo su odustali nakon što su im predočeni uslovi za kupovinu. Srpska vlada, prema rečima Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu, sugerisala je pre mesec dana nemačkoj avio-kompaniji "Air Berlin" da razmotri mogućnost strateškog partnerstva sa srpskom firmom, ali Nemci su rekli da nisu zainteresovani.

Za kupovinu "Jata" je ponudu dao i ruski "Aeroflot", kako je 2007. tvrdio tadašnji resorni ministar Velimir Ilić, ali nikada nije došlo do realizacije tih namera. U grčkim medijima se čak pojavila informacija da je grčka "Marfin" grupa kupila "Jat", što se ispostavilo kao netačno.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 26.02.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.