NavMenu

Privrednici očekuju bolje rezultate u trećem kvartalu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 03.08.2020. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna aktivnost u Srbiji bolje je prošla u drugom kvartalu nego što se očekivalo, a stopa rasta od - 6,5% je povoljan rezultat kada se pogledaju uporedive privrede u Evropi, rekao je danas u izjavi za Tanjug Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

- Značajno je da, osim paketa mera podrške, doprinosi i optimizam koji se polako pojavljuje u Evropi, imamo na primer podatke iz Nemačke koja je zabeležila iznenađujuće dobru industrijsku proizvodnju u julu mesecu - rekao je on.

Ovakvi rezultati pokazuju da je baza privrede Srbije značajno očuvana, smatra on i dodaje da premošćavanje krize treba da potraje do naredne godine kada se po analizama međunarodnih fi,nansijskih institucija očekuje globalni oporavak.

Bolje rezultate u trećem kvartalu 2020. godine očekuju i privrednici, što su rezultati kvartalne ankete koju je među 1.000 privrednih društava u Srbiji koji zapošljavaju 250.000 radnika sprovela PKS.

- Kada gledamo očekivanja privrede u odnosu na poslovne prihode i promet, oko 75% privrednih društava očekuje isti ili veći promet nego u drugom kvartalu, tako da određeni optimizam postoji - kaže Stanić.

Dodaje da je značajno da je više od dve trećine anketiranih u drugom kvartalu, koji je bio najviše pogođen, radilo sa kapacitetima iznad 50%. Kaže da oko 80 privrednika očekuje da će biti veći izvoz biti veći u trećem kvartalu.

- Najbitnije da oko 95% kompanija u ovom kvartalu ne očekuje promenu zaposlenosti, odnosno pad zaposlenosti. To je posledica mera, ali i solidarnosti privrede da očuva privredni potencijal koji je neophodan nadamo se već za prvi deo naredne godine - dodaje on.

Optimizam privrednika postoji i kod investicija kojih će biti više u trećem kvartalu.

- Najvažnije je da se domaća komponenta, izvođači, domaće kompanije, što više uključe u investicionim projektima gde je investitor država - smatra Stanić.

Dodaje da su strane direktne investicije opale u prvom polugodištu, ali je iznos od 1,3 mlrd EUR do 1,5 mlrd EUR ipak značajan.

- Značajna je i informacija Vlade Srbije da nijedna od stranih najavljenih investicija nije otkazana, već samo odložena na period od tri do šest meseci - kaže Stanić.

U PKS smatraju da će privredi Srbije ići na ruku kod investicija što velike kompanije iz Zapadne Evrope, razmišljaju da jedan deo proizvodnje iz udaljenih vanevropskih tržišta vrate bliže matičnim zemljama kako bi imali pouzdaniji lanac snabdevanja.

- Samim tim tržište Zapadnog Balkana a posebno tržište Srbije zbog komparativnih prednosti postaje atraktivnije za investicije koje nose veću dodatu vrednost i koje su dugoročne - smatra Stanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.