NavMenu

Ko ne želi moratorijum, može banci da se javi do 10. avgusta

Izvor: Tanjug Subota, 01.08.2020. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita od danas do 10. avgusta mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.

Banke u Srbiji imale su obavezu da do kraja jučerašnjeg dana na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita.

Banke/davaoci finansijskog lizinga bili su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

S obzirom na to da su banke mogle već istog dana (27. jula) kada je Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio propise kojima dužnicima omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, da na svojim sajtovima postave obaveštenje, tako su i klijenti već tada mogli da se izjasne da žele da nastave sa otplatom obaveza, odnosno odbiju moratorijum.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze, objasnili su u NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.