NavMenu

U Beogradu se otvara pogon za proizvodnju organske čokolade - Chocollama jedina u Srbiji pravi čokoladu od sirovog kakaoa, po londonskoj tehnologiji

Izvor: eKapija Nedelja, 02.08.2020. 19:13
Komentari
Podeli
(Foto: Cozy Studio Belgrade, Jelena Lekić)
Chocollama doo iz Beograda započinje proizvodnju organske sirove čokolade u Beogradu. To je, kako za eKapiju kaže vlasnik Nikola Stojičić, jedina firma u Srbiji koja proizvodi sertifikovanu organsku sirovu čokoladu.

Prema njegovima rečima, firma je osnovana prošlog leta. Njihovi proizvodi se trenutno mogu pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave i organske hrane u Beogradu, a sada uz pomoć kredita Fonda za razvoj za nabavku opreme Chocollama kreće u ozbiljniju proizvodnju čokolade, otvaranjem pogona u opštini Zvezdara.

- Proizvodnja započinje u julu i kapaciteti će biti sasvim dovoljni da podmire naše tržište, a biće i prošireni ukoliko se ukaže potreba - navodi Nikola i dodaje da firma za sada ima jednog zaposlenog, a da je u planu i zapošljavanje još jednog do dva radnika.

Naš sagovornik objašnjava i šta zapravo podrazumeva sirova čokolada:

- Naša čokolada je sirova zato što u proizvodnji koristimo sirovi kakao prah i kakao buter koji se dobija od minimalno tretiranog zrna, tako da u sebi zadržava sve značajne hranljive sastojke koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imuni sistem, poboljšavaju koncentraciju i pružaju energiju koja nam je neophodna za svakodnevno funkcionisanje. Kako bismo dobili organski proizvod jedinstvenog ukusa, izabrali smo najplemenitiju sortu kakaa Arriba Nacional. Poreklom sa plodnog zemljišta Južne Amerike, sa plantaža Ekvadora, u našu radionicu od našeg dobavljača Just Superior-a stiže najkvalitetniji kakao prah, poznat po izuzetnoj sposobonsti čuvanja organizma od slobodnih radikala. Pored kakao praha, naša čokolada sadrži i kakao buter Ariba Nacional i kokosov šećer, a dodajemo i Burbon vanilu kao prirodnu aromu.


Govoreći o procesu proizvodnje Nikola Stojičić kaže da Cocollama čokoladu proizvodi ručno, bez dodataka aditiva, sojinih lecitina i rafinisanog šećera. Sastojci se, dodaje, melju na mlinu koji dodatno poboljšava ukus, tako da čokolada ima kremast ukus i nežni nagoveštaj tropskog voća.

- Zanat smo učili u Londonu. Ovakve čokolade su već godinama prisutne na njihovom tržištu, a mi sada tehnologiju proizvodnje donosimo u Beograd i Srbiju - navodi Nikola i pojašnjava da je njihova čokolada posna i pogodna i za vegane.

Naš sagovornik ističe da će se vrlo brzo pored crne čokolade koja se već nalazi na policama prodavnica zdrave hranenaći još vrsta čokolada koje su obogaćene organskim liofiziranim voćem, a u planu je i širenje prodaje putem drugih kanala, kao i izvoz.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.