NavMenu

Eko Unija SN planira gradnju livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas - Najsavremenija UHTH tehnologija u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 31.07.2020. 10:44
Komentari
Podeli
Industrija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Industrija
Beogradska reciklažna kompanija Eko Unija SN u ovoj i naredne dve godine, uprkos teškoćama u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, planira ozbiljne investicije. Iako trenutno rade sa 80% kapaciteta, ulaze u posao izgradnje livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas.

Osnovna delatnost kompanije koja je osnovana pre osam godina je prikupljanje, sortiranje, sečenje, baliranje i trgovina neopasnim otpadom, a od 2017. poslovanje proširuju i na demontažu i rušenje postrojenja i opreme.

- Time smo obezbedili proces pripreme materijala za sakupljanje i reciklažu i po tome smo jedinstveni među poznatim reciklerima u Srbiji. U poslednje dve godine usmeravamo se prvenstveno na metalni, odnosno na gvozdeni i čelični otpad i ostale otpadne materijale s pretežno gvozdenom komponentom – kaže za eKapiju vlasnik i direktor Eko Unije SN Aleksandar Milović.

On dodaje da ova integralna usluga skraćuje kompletan logistički tok otuđenja stvorenog otpada, što za klijente koji su veliki generatori otpada predstavlja značajan benefit.

U ovoj godini, ističe, otvara se put za razvoj reciklažnog centra koji neće samo sakupljati, pripremati i skladištiti robu do slanja na potpuni tretman, već će i tretirati, odnosno potpuno reciklirati robu.

Reciklažni centar, odnosno livnica, biće izgrađen u Staroj Pazovi, a gradnja će početi krajem leta.

- Ideja Eko Unije SN je da sa otvaranjem livnice u potpunosti zaokruži put sekundardne robe od generatora otpada, preko sakupljača do reciklera, da bi se sekundarna sirovina finalizovana u gotov proizvod kroz livnicu – kaže Milović i dodaje da je za ovaj projekat vredan između 200 i 250 miliona dinara kompanija dobila i podršku Fonda za razvoj.

Cilj je, navodi, da se u prvoj fazi vrši proizvodnja ingota i odlivaka od obojenih metala, kao i legura za elektroprivredu i autoindustriju Srbije.

- U toku su pregovori sa nemačkim kompanijama koji otvaraju industrijska postrojenja u Srbiji, a mi bismo se pojavili kao snabdevači delova potrebnih ovoj industriji. Planirani kapacitet livnice je 2.500-3.000 tona godišnje, a otvaranjem livnice javiće se i potreba za zapošljavanjem 50 novih radnika – kaže Milović za eKapiju.

Pokretanje procesa proizvodnje u Eko Uniji SN očekuju krajem 2021, odnosno početkom 2022. godine, a tu nije kraj investicijama.

- Od sledeće godine započinjemo projekat koji nudi održivo rešenje upravljanja rastućim brdima otpada. U pitanju je postrojenje koje će biti realizovano u saradnji sa lokalnim samoupravama, a služi za preradu komunalnog otpada UHTH tehnologijom, koja pretvara veliki broj niskokvalitetnog materijala (otpada) u visokokvalitetan proizvod (sintetički gas). Tehnologija je potpuno u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine, i nudi rešenje koje u skladu sa devizom budućnosti -"0 otpada", a pilot postrojenje je postavljeno u Švajcarskoj i prošlo je probno testiranje - otkriva Milović.

Dodaje da će ovo postrojenje, čija se izgradnja očekuje krajem 2022. godine, prerađivati 8.000 tona otpada godišnje.

B. Petrović




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.