NavMenu

Niš uređuje Banju Topilo - U planu gradnja hotelskog kompleksa sa termalnim bazenima, sportskih terena, kamp zone, trim staza...

Izvor: eKapija Utorak, 28.07.2020. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Siegi/shutterstock.com)Ilustracija
Zaboravljeni niški banjski biser i jedan od mnogobrojnih neiskorišćenih banjskih kapaciteta u Srbiji, Banja Topilo u dolini Toponičke reke, na svega 25 kilometara od Niša, mogla bi da postane nova turistička atrakcija ovog kraja.

Naime, upravo je završen rani javni uvid za izradu plana detaljne regulacije ove banje na području gradske opštine Crveni krst, kojim se predviđa razvoj banjskih i lečilišnih funkcija Banje Topilo, kao i razvoj pratećih javnih sadržaja, sporta, rekreacije, ugostiteljstva i komercijalnih delatnosti.

Za budući kompleks banje Topilo na površini od 21,66 hektara, koji će prema planu obuhvatati izgradnju hotelskog kompleksa sa bazenima sa termalnom vodom, gradnju sportskih terena sa otvorenim bazenom, kamp zonu i formiranje dodatnih parkovskih površina, planirana je prethodna zaštita 1. stepena, kao regionalnog parka prirode. Trenutno se u banji Topilo, uz Toponičku reku, nalazi jedan objekat u većinskom vlasništvu Grada Niša koji koristi Turistička organizacija "Banja Topilo", u kojem postoje kupatila sa dva zatvorena bazena, koji se snabdevaju vodom direktno sa izvora.

U okviru budućeg banjskog kompleksa, precizirano je u planu, za smeštaj banjskih gostiju na raspolaganju će, osim privatnog smeštaja u banji, biti i novi hotelski kompleks koji će se nalaziti u banjskom parku. On će biti izgrađen na zaravni iznad postojećeg kupatila, i u njemu će takođe biti izgrađeni bazeni sa termalnom vodom.

- Zdravstvene i lečilišne funkcije biće zadovoljene u ovom objektu, kao i u postojećem kupatilu koje će funkcionisati zajedno sa hotelom. Hotelski kompleks sa kupatilima može biti u svim oblicima svojine – navedeno je u planu.

Izgradnja sportskih terena planirana je u meandru Toponičke reke, uzvodno od objekta kupatila. U ovom kompleksu, osim sportskih terena, biće izgrađen otvoreni bazen. Ova zona sporta i rekreacije takođe može biti u svim oblicima svojine.

Uz sportske terene planiran je i manji kamp. Parkovi će, s druge strane, obuhatiti veliki deo područja između sadržaja za javno korišćenje. Kroz parkovske površine, stoji u planskoj dokumentaciji, biće izgrađen niz pešačkih, biciklističkih i trim staza, sa mestima za odmor i okupljanje, naročito u zoni Toponičke reke.

Napomenuto je da su parkovske površine uz Toponičku reku u javnoj svojini, dok su u ostalom delu u privatnoj, te da bi ih sve trebalo prevesti u oblik javne svojine.

Na području budućeg banjskog kompleksa postoji i rezervat živog blata. Ovo nalazište živog blata na lokalitetu Tresibaba je trenutno u privatnoj svojini, ali može, kako se navodi, biti u svim oblicima svojine.


Predviđeno je i proširenje površina za stambenu izgradnju, a u okviru zone centralnih sadržaja budućeg kompleksa mogu se javiti i usluge zdravstva, školstva, javne uprave (pošta, mesna kancelarija i sl.).

Planom će biti definisana i regulacija javnih saobraćajnih površina koje su potrebne za obezbeđivanje pristupa do kompleksa, uz javnu infrastrukturu za energetsko i komunalno opremanje planiranog područja.

Na području Banje Topilo, koja još uvek formalno nema status banje, evidentirano je oko 18 izvora, izdašnosti 10 m3 u sekundi. Sa temperaturom vode od 34 °C ovi izvori spadaju u akroterme ili tople mineralne vode iz grupe hipotermalnih voda (od 20 do 34 °C), koje se koriste u balneoterapiji, kod bolesti kod kojih je za lečenje potrebna povišena temperatura (kupanje, obloge, orošavanje, ispiranje). Voda je pogodna za kupanje i balneoterapiju, ali i za piće.

Izradom nacrta plana biće utvrđene tačne lokacije svih izvora termalne banjske vode.

Naručilac izrade plana je Sekretarijat za investicije grada Niša, a obrađivač plana JP Zavod za urbanizam Niš.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.