NavMenu

Ruska Vlada odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između EAEU i Srbije - Šansa za domaću prehrambenu industriju

Izvor: Tanjug Nedelja, 26.07.2020. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Kako je navela u saopštenju na zvaničnom sajtu, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona "O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane" i da ga proledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Agencija Tas podseća da je Srbija potpisala sporazum o formiranju bezcarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine.

Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.

Nedimović: Odluka Rusije velika šansa za prehrambenu industriju

Ono sto je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Tanjug, povodom odluke Vlade Rusije da odobri ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Ratifikacija ugovora daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržiste od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode.

- Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog Koronavirusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu -objašnjava Nedimović.

Istovremeno, država će, kaže, nastaviti sa jačanjem subvencija našim proizvođacima kako bi imali sto bolje proizvode za plasman na inostrana trzista.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100% proizvoda bez plaćanja carina.

Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka...

Popović: Ugovorom s EAEU SRB može postati most između zapada i istoka

Ugovorom sa EAEU Srbija može da postane ekonomski most između zapada i istoka, da privuče nove investicije iz EU, kao i iz Rusije, i da dodatno ojača naše političke i ekonomske pozicije u regionu, ocenjuje ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Vest da je ruska vlada odobrila ratifikaciju Ugovora o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Republike Srbije predstavlja potvrdu odličnih političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije, kaže Popović za Tanjug.

- Srbija će ovim ugovorom dobiti mogućnost da izvozi praktično sve domaće proizvode bez carina na tržište od blizu 200 miliona ljudi. Takve uslove za izvoz na tržište Rusije i Evroazijske unije nema nijedna druga država u Evropi - ističe ministar.

To je posebno značajno u ovom trenutku, objašnjava Popović, kada kao država, zbog globalne ekonomske krize izazvane korona virusom, treba maksimalno da diverzifikujemo nas izvoz i budemo prisutni na što većem broju tržista gde postoji potreba za robom iz Srbije, a Rusija, prema rečima ministra, želi našu robu, jer u Rusiji postoji duga tradicija i prepoznatljivost brendova iz Srbije.

- Tu pre svega mislim na privredne grane kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali takođe imamo veliki potencijal za izvoz našeg inzenjerskog znanja, inovativnih resenja i IT usluga - rekao je Popović.

Mogućnost da izvozimo na ovo tržište bez carina privlačna je, prema oceni Popovića, i za kompanije iz Evropske unije, koje bi otvaranjem proizvodnje u Srbiji dobile direktan pristup velikom ruskom trzištu koje je u ovom trenutku, kaže, za njih nedostupno zbog sankcija koje su na snazi između EU i Rusije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.