NavMenu

Nove mere za pomoć privredi - Prva uplata 60% minimalca do 10. avgusta, druga u septembru, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa još jedan mesec

Izvor: Tanjug Sreda, 22.07.2020. 20:56
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60% od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat "Moja prva plata", najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona. Ministar finansija, Siniša Mali najavio je da će prva uplata u ruke zaposlenih stići do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

Vučić je kazao i da je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

Ističe da država ima dovoljno sredstava da "sipa", i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

- Daćemo za dva meseca, za jul i avgust, po 60% od minimalca za sve njihove radnike. Tri meseca smo privredi isplatili pun minimalac, još dva meseca isplaćujemo po 60% - rekao je Vučić za RTS.

Kaže da će država odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprinosa, iako će to, ističe, državu koštati 300 mil EUR.

Vučić je najavio da uskoro kreće projekat "Moja prva plata", koji podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku 20.000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24.000 dinara.

Vučić ističe da je cilj da državane ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61%od BDP-a i dodao da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.

Prva uplata zaposlenima do 10. avgusta, druga u septembru

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je država našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene, tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade.

Mali je rekao da će prva uplata u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

- To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 EUR - rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 mlrd EUR, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

- Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade - rekao je Mali, a prenosi u saopštenju Ministarstvo finansija.

- Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 mlrd EUR, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

- Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac - rekao je ministar finansija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.