NavMenu

Šta sve nudi leto u Žablju i Čurugu

Izvor: Top Srbija Sreda, 22.07.2020. 11:39
Komentari
Podeli
Tisa (Foto: Kaća)Tisa
Od 9. aprila ove godine do sredine septembra, svi kapaciteti opštine Žabalj su popunjeni. Interesovanje turista za opštinu Žabalj svake godine raste, ove godine je kulminiralo, izjavila je Marija Čupić, direktorka Turističke organizacije opštine Žabalj.

Po njenim rečima, ovog leta se oseti napredak u kvalitetu usluga i kategorisanog smeštaja, posebno u Čurugu. U poslednje vreme turistima su na raspolaganju i luksuzni objekti u Žablju. Popunjenost kapaciteta tokom sezone je preko 90%. Može još da se nađe po neki slobodan dan, ili ukoliko neko otkaže, što znači da su turisti prepoznali mogućnost i lepotu odmora u manjim mestima do kojih nije potrebno dugo da putuju.

Na Jegrički i Staroj Tisi, u Čurugu, Žablju, Gospođincima, uređena su i opremljena plažnim mobilijarom kupališta, postavljene kabine za presvlačenje, a u Čurugu je postavljen i tuš. U sklopu svih kupališta, osim u Gospođincima, nalaze se i kafići sa kartom jela i pića, a postoji mogućnost dostave hrane na lice mesta pojedinih resotrana iz sela.

- Čurug i Žabalj ovog leta intenzivno "žive". Ono što turistima nudimo je mogućnost iznajmljivanja dasaka za veslanje, kanua, kajaka, upoznavanja PP "Stara Tisa" i PP "Jegrička" sa vode. U Čurugu je obnovljen kej koji vodi od plaže do Spomenika nevinim mađarskim žrtvama, sa rasvetom i klupama, urađena su dva vidikovca, pa u večernjim satima Čurug podseća na pravu turističku destinaciju. Mnogo je turista, posebno vikendom, koji dolaze iz Novog Sada i okolnih opština na kupanje. S druge strane imamo Golf club "Centar" koji osim golfera, u okviru golf akademije pruža intenzivan program za početnike i buduće golfere - kaže Marija Čupić.

Poslednjih godina, izdvojilo se nekoliko ugostiteljskih objekata, koji uz vrhunsku uslugu nude originalne vojvođanske specijalitete, a koje je TO Žabalj promovisala na sajmovima turizma u zemlji i inostranstvu: "Tiha Tisa" u Čurugu, Etno restoran "Letić" u Đurđevu, Restoran "Golf centar 021" i "Debeli lad" u Žablju, za koje je, posebno vikendom, potrebna rezervacija.

- Ove godine prosečno zadržavanje turista u našoj opštini poraslo je sa 3 - 4 dana na nedelju dana. Zamisao jeda sledeće godine tržištu ponudimo 100 kategorisanih ležaja na Staroj Tisi. U Čurugu smo u tome uspeli. Ostaje nam Bačko Gradište, gde se nadam boljoj saradnji sa TOO Bečej. Za sada nudimo 30 kategorisanih kreveta, što je malo. Kada bismo imali 100, mogli bismo da govorimo o nekom ozbiljnijem turizmu - ističe Čupić.

U okviru turističke ponude TOO Žabalj organizuje šetačku turu "Čuruški špacirung". U saradnji sa mladom TA EXPLORE iz Novog Sada, svakog drugog vikenda, dolaze grupe od 40 turista i obilaze jedno od najstarijih sela u Vojvodini: Muzej racije 1942., velelepnu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg (1858) sa tri tornja, poznatu po ikonostasu Đorđa Krstića i čuvenom zvonu "Velikom kontra GE" teškom 4.775 kg. Prva stanica u tom obilasku je Vinska kuća "Botić" i degustacija vina, zatim PG "Radišić" - mini farma uz degustaciju sira, pčelarstvo "Ivkov" - uz degustaciju meda i lekera, PP "Stara Tisa", Rođina vetrenjača iz XIX veka i plaža, gde je predviđeno zadržavanje uz kupanje, vožnja čamcem i druge aktivnosti. "Špacirungom" je predviđen i fakultativni ručak u Čardi na Staroj Tisi, koja pored ribljih specijaliteta neguje recepte tradicionalne pripreme hrane šajkaškog kraja.

Valja naglasiti i da se Park prirode "Stara Tisa" nalazi sa desne strane današnjeg toka reke Tise. Obuhvata opštine Bečej, Novi Bečej i Žabalj i protiče kroz poljoprivredno područje velikog rita "Bisernog ostrva" i vikend naselje na području Velikog Gradišta i Čuruga. Meandar Tise, sa 24,5 km, najduži je u Vojvodini i prostire se od zemljane brane u Čurugu do Šlajza u Bečeju. Odsecanjem od glavnog toka reke Tise, meandar je očuvao svoje prirodne vrednosti, pre svega kvalitet vode, i postao pogodno mesto za sportski ribolov (bela riba, babuška, šaran, smuđ, deverika), rekeaciju, odmor i razvoj poljoprivrednih kultura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.