NavMenu

Francuski Egis radi studiju izvodljivosti za BG metro - Gradnja najavljena za kraj 2021, ukupan projekat vredi 6 mlrd EUR!

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2020. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa u Beogradu potpisali su danas predstavnici gradske uprave, javno-komunalnog preduzeća Beogradski metro i francuske kompanije Egis.

- Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne 6 mlrd EUR - izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je rekla da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

Olivije Bovar, generalni direktor kompanije Egis, rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

- Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije. Hvala vladi vaše zemlje na pomoći i podršci - rekao je Bovar.

Podsetimo, fancuska kompanija Egis, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za Metro linije 1 i 2, a detaljnije o trasama pogledajte u posebnom tekstu.

(Foto: Egis)
Da do kraja sledeće godine počinje gradnja beogradskog metroa, najavio je nedavno i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je dodao da će u septembru biti usvojen Generalni plan regulacije šinskih sistema koji će omogućiti izdavanje dozvole za početak gradnje.

- Taj plan omogućiće i dalji razvoj sistema BG voza i povezivanje Surčina i Obrenovca u sistem, kao i bolje povezivanje drugih prigradskih opština - rekao je Vesić na TV Pink, a prenosi Beoinfo.

Podsetimo, u februaru je Vesić najavio da bi izgradnja metroa, čija će vrednost biti oko 3,8 mlrd EUR, trebalo da započne krajem ove godine. Na javnom slušanju na temu Kvalitet vazduha u Srbiji u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, on je kazao da će po završetku ovog projekta oko 30% uličnog saobraćaja biti spušteno pod zemlju.


- Ovaj sporazum podrazumeva da ćemo krenuti u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu za prvu fazu, odnosno prvu liniju metroa. Ali, isto tako ćemo dobiti i jedan predlog konceptualnog rešenja za treću liniju metroa u Beogradu - rekla je tada Zorana Mihajlović i dodala da se istovremeno razgovara i sa kineskim partnerima.

Planom javnih nabavki Sekretarijata za javni prevoz u Beogradu predviđeno je da konkurs za dizajn izgleda metro stanica bude raspisan u junu.

Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, predviđa da stanice BG metroa budu građene na četiri načina, kao plitke podzemne stanice sa mezaninom (međuspratom) i bez mezanina i kao duboke podzemne i nadzemne stanice. Detaljnije o tome kako je predviđeno da izgledaju pogledajte ovde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.