NavMenu

Efikasnije poslovanje i niži troškovi uz digitalne kancelarije

Izvor: Promo Ponedeljak, 20.07.2020. 17:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)Ilustracija
Rad na daljinu je svakodnevica za frilensere i zaposlene u IT sektoru. Pandemija Kovid-19 uticala je da se sa ovim konceptom poslovanja neke kompanije susretnu prvi put. Zbog efikasnosti i nižih troškova, veliki broj firmi odlučio je da takav način rada i nastavi.

Ukupan raspon rešenja za mobilnost i fleksibilnost poslovanja nazivamo "digitalni radni prostor" (digital workspace). Tu spadaju tehnologije mobilnosti, virtuelne desktop infrastrukture, ali i tehnologije "nultog" poverenja, koje osiguravaju bezbednu i neometanu poslovnu komunikaciju na daljinu. Ove tehnologije mogu se implementirati jednostavno i brzo. Sve tehnologije koje Braineering nudi implemetniraju se tako što njihovi inženjeri dolaze da procene stanje pojedinačne IT infrastrukture svake kompanije i saslušaju poslovne zahteve.

U zavisnosti od sagledanog stanja, u mogućnosti su da ponude specijalno krojenu infrastukturu (Custom Solution), sa jedinstvenom arhitekturom i konfiguracijom. Ukoliko je stanje manje specifično, u ponudi su povoljnija, unapred izgrađena rešenja široke primene (Prebuilt Solution). Prvi slučaj uglavnom važi za veća preduzeća koja imaju kompleksnije IT ekosisteme i ovaj slučaj, osim garancije i podrške proizvođača, zahteva i usluge implementacije, održavanja i podrške njihovih inženjera. Drugi slučaj je pogodan za manja preduzeća, sa manjim budžetom, koja nemaju svoje IT timove i koja žele infrastrukturu koja se lako implementira, instalira, nadgleda i kontroliše. Upravo zbog karakteristike lake upotrebe, druga opcija predstavlja rešenje po principu "ključ u ruke".

Kako funkcioniše digitalno radno okruženje

Tehnologije funkcionišu tako što se izgradi jedan veliki kompjuter čije kućište je velika prostorija nazvana datacentar. Svi operativni sistemi u firmi, sve aplikacije i podaci, pokreću se, skladište i obrađuju u data centru u kome su zaštićeni i fizički i digitalno. Sve se ovo, na zahtev zaposlenog, dostavlja na ekran mobilniog uređaja (moblini telefon, laptop, tablet, pa čak i desktop računar). Dodatno, tehnologije "nultog" poverenja, ne samo da štite podatke iz data centra, već štite podatke dok putuju do mobilnog uređaja, ali i dok su na mobilnom uređaju. Bezbednost mobilnog uređaja ne utiče na bezbednost poslovnih podataka koji se na njemu koriste.

Koje su prednosti digitalnog radnog okruženja

Osnovna prednost ovih tehnologija je fleksibilnost radnika, a samim tim i preduzeća i poslovanja. Tehnologije dolaze sa visoko razvijenim softverima koji omogućavaju laku i brzu komunikaciju između menadžmeta i radnika i tako fleksibilnost povećava efikasnost preduzeća. Ovo takođe umanjuje takozvanu "pretrpanost" tehnologijom, jer umanjuje količinu hardvera koji se nalazi u firmi, što, istovremeno, smanjuje TCO ili ukupno koštanje IT operacija. Pored efikasnosti i ekonomičnosti, ove tehnologije pre svega čuvaju vreme, odnosno ubrzavaju donošenje odluka, dostavu i izvršenje poslovnih zadataka. Na kraju, ovo je još jedan korak ka konceptu "kancelarije bez papira".

Bezbednost komunikacije

U osnovi pomenutih modela poslovanja stoji princip "nultog" poverenja, gde se ni jednom uređaju ne sme verovati bez provere verodostojnosti. Zamislimo ovo kao kontrolne punktove: kontrolni punktovi nalaze se između uređaja koji komuniciraju u jednoj mreži. Najslikovitiji primer je možda slanje poruka preko neke čet apčlikacije. Kada pošaljete poruku sa svog telefona, telefon zapakuje poruku u kovertu na koju zalepi svoju "markicu". Tu markicu prepoznaje drugi telefon kome je poruka upućena i "zna" da je bezbedno da je otvori. U realnosti se stvar dodatno komplikuje, zato što između dva telefona postoji veliki broj kontrolnih punktova koji proveravaju "markice". Kontrolni punktovi nalaze se i između hardvera i softverskih nivoa unutar svakog mobilnog uređaja. To znači da je poslovna komunikacija bezbedna, čak iako je na samim mobilnim uređajima bezbednost kompromitovana. Proces je vrlo kompleksan, što znači da se jedna koverta stavlja u drugu, da ima mnogo koverti i mnogo markica.

Braineering implementira hardverske arhitekutre i softverske sisteme za ovakvu komunikaciju a ovaj pristup bezbednosti ide ruku pod ruku sa tehnologijama mobilnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.