NavMenu

BRNABIĆ: Nastavak velikih investicionih planova uprkos nepredviđenoj krizi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.07.2020. 13:04
Komentari
Podeli
Ana Brnabić (Foto: YouTube/screenshot)Ana Brnabić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je naša zemlja posvećena ekonomskoj nadogradnji započetoj pre šest godina, pre svega smanjenju budžetskog deficita, zbog kojeg su tada uvedene neke nepopularne mere.

Brnabić je u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv naglasila da je Srbija sada jedna od sedam zemalja sveta koje su izdvojile više od 10% BDP-a za podršku ekonomiji, kao i da su međunarodne finansijske institucije, poput MMF-a i Svetske banke, podržale ekonomiju Srbije, navodi se na sajtu Vlade.

Ona je ukazala na to da je fiskalna disciplina učinila Srbiju otpornijom na COVID-19 i omogućila da se preduzmu mere za jačanje ekonomije, podršku radnicima i kompanijama.

- To nam je pružilo snažnu osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi – nastavljamo sa unapređenjem putne i železničke infrastrukture, kliničkih centara i opštih bolnica širom naše zemlje, gradeći novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanje - navela je premijerka.

Brnabić je dodala da se Vlada Srbije zalaže za podizanje životnog standarda širom zemlje i obezbeđivanje budućnosti za građane.

Prema njenim rečima, oživljavanje zemlje nije bilo lako jer je država morala da promeni stavove i fokusira se na dugoročni boljitak, umesto na kratkoročni dobitak.

- Morali smo da preuzmemo odgovornost, da ne gledamo unazad, već da shvatimo šta je pošlo po zlu i da izbegnemo greške prošlosti. Morali smo drugačije da pristupimo srpskom narodu, birajući da sa njim govorimo iskreno, umesto da koristimo laži za odbranu neefikasne politike - navela je ona.

Naši građani su, kako je navela, ovu transformaciju doživeli iz prve ruke i sada imaju poverenja da veruju u bolje sutra.

- Lista prioriteta za budućnost je dugačka i shvatamo da ne možemo sami, zbog čega se predsednik Republike sastao sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament kako bi saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe i odredio načine zajedničkog rada u novoj Vladi - navela je premijerka.

Brnabić je naglasila da će Srbija ostati na evropskom putu jer su prioriteti vođenja zemlje jasni.

Prvo, kako je precizirala, moramo da se izborimo sa COVID-19 jer je ovaj nevidljivi neprijatelj do temelja uzdrmao naše osnove i stavio našu zemlju i građane na probu.

- Iako smo u početku uspeli da ga obuzdamo restriktivnim merama, sada vidimo da se situacija pogoršava u celom regionu. Na žalost, približavamo se najgorim ciframa koje smo imali u aprilu i realnost je da će ovo biti duga borba - upozorila je Brnabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.