NavMenu

Prerada trešanja za dodatni prihod - Student voćarstva tržištu ponudio svoj brend Trešnjevac

Izvor: Agroklub Petak, 17.07.2020. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Steve Allen/shutterstock.com)Ilustracija
Miloš Radovanović iz sela Drenovac kod Šapca bavi se proizvodnjom trešanja na porodičnom gazdinstvu.

- Početak studija 2015. godine obeležilo je podizanje zasada trešnje jer sam poželeo da imam voćnjak u kome ću stečena znanja i primenjivati - počinje priču Miloš.

Uskoro svršeni student Poljoprivrednog fakulteta, na smeru voćarstvo i vinogradarstvo, danas kaže da je sve ove godine zasad prerastao u veliku ljubav i hobi.

Voćnjak se prostire na 65 ari, proizvodnja je ekstenzivna i obavlja se na tradicionalni način.

Usklađivanje studiranja i održavanje plantažnog uzgoja, koji traži konstantno prisustvo kako bi došao do zadovoljavajućih prinosa, bio je izazov i uz napore i odricanja, ovaj mladi proizvođač uspeo je sve da postigne.

- Godinama unazad prodavali smo celokupan rod. Pokušavao sam shodno svojim mogućnostima, ali bilo je teško parirati na tržištu konkurenciji kojoj je to primarno zanimanje. Prošle godine bio sam u situaciji da sam prodavao robu na veliko i video sam da neko mnogo više zarađuje, a nije se namučio kao ja - zaključuje Radovanović.

Tada je, kako kaže, krenuo sa istraživanjem tržišta i došao do podataka da su prerađevine od trešanja deficitarne. Tu je video svoju šansu i ove godine je celokupnu proizvodnju preradio u kompot i druge proizvode. Odluka da se kompletan rod preradi i upakovan ponudi kupcima, smanjila je pritisak da kompletan prinos mora da proda u kratkom vremenskom periodu.

- Prerađene trešnje mogu da stoje i da tokom cele godine ostvarujem dodatni prihod, a ne samo u sezoni punog roda - zadovoljno priča Radovanović.

Agrotehničke mere primenjuje uz pomoć meštana kada je to potrebno. Berbu i celokupnu preradu obavljaju u krugu porodice. Za preradu su zadužene Miloševa baka i majka, a sve pripremaju po tradiconalnoj recepturi sa puno ljubavi i posvećenosti. Sveže ubrane plodove trešanja uz dodatak šećera, limuna i vode, pripremaju i pakuju u tegle. Svi proizvodi su potpuno prirodni bez dodataka konzervansa. Dizajn sopstvenog brenda Trešnjevac napravio je uz pomoć kolege sa fakulteta, na šta je posebno ponosan.

Period sazrevanja trešanja je sukcesivan, postepeno dozrevaju, tako da domaćice nemaju problem da prerade prispelu količinu ploda. Može lepo da se raspodeli i bez velikog opterećenja prerađuje. Dobra strana ovakve proizvodnje je što ne mora da se skladišti.


Angažovanje oko nabavki tegla i dizajna je Milošev posao, a preporuka drugih proizvođača mu je pomogla da dođe do ambalaže u koju pakuje svoje proizvode.

Trešnje obiluju antioksidansom, antocijanom, vitaminima, mineralima, celulozom, pektinom i organskim kiselinama. Svoje blagotvorno dejstvo ispoljavaju uticajem na poboljšanje raspoloženja i podižući nivo energije. Doprinose boljem snu, dobre su za vid i kožu, a obiluju i vitaminom A. Prisustvo velike količine vlakana dovodi do poboljšanja varenja, smanjenju holesterola u krvi. Redovnim konzumiranjem mogu da poboljšaju funkcionisanje mozga, bez obzira na godine. Svakodnevno uživanje u trešnjama, dobro je i blagotvorno takođe i za srce. Voće koje svojim bogatim sastavom pruža mnogo hranljivih materija za funkcionisanje celokupnog organizma.

- Jako sam srećan i ponosan na činjenicu da je čitava priča - od proizvodnje, berbe, prerade do dizajna, zaokružena u krugu porodice i bliskih prijatelja. Kada se spoje ljubav, rad i poljoprivreda dobija se višestruka vrednost, kako materijalna tako i emotivna - ponosno priča Miloš.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.