NavMenu

Struja bi u septembru mogla da poskupi u opsegu od 7,7% do 7,9%

Izvor: Tanjug / Blic Petak, 17.07.2020. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7% do 7,9%, jer je analiza koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, preneo je list Blic.

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti posle treće revizije aranžmana koji zemlja ima sa ovom međunarodnom institucijom, a čiji rok izrade je bio kraj juna.

Kako je naveo Blic, rezultati preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu rudarstva i energetike, pokazuju da je stanje alarmantno i da se naslućuje neizbežno poskupljenje struje, jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost Elektroprivrede Srbije (EPS).

List piše da su ti pokazatelji "upalili crvenu lampicu" u državi, jer je jasno da su niske cene kilovata, koje služe i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju menjati, jer bi u suprotnom EPS imao nenadoknadivu štetu.

Izvor Blica iz Vlade Srbije je rekao da je u svetu gotovo nezabeleženo da elektroprivreda prodaje struju po cenama koje su niže od proizvodnih.

Dodaje se da je i Svetska banka, koja je uključena u realizaciju značajnih investicionih projekata u EPS-u, podržala promenu, uz zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva i povećana izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Ovih dana, prema pisanju Blica, njihovi predstavnici bi trebalo da se upoznaju sa rezultatima ove analize i da čuju mere koje su neophodne kako bi se obavila finansijska konsolidacija srpske elektroprivrede, a jedna od tih mera je i povećanje cene struje.

Analize pokazuju da bi povećanje trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9%, ali tačan procenat povećane cene kilovata znaće se ovih dana, jer zavisi i od odluke o visini izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Izvor Blica je naveo da bi ovih dana Agencija za energetiku trebalo da donese odluku, jer je zahtev za poskupljenje upućen ovom telu.

Ukoliko se cene koriguje, kako piše, u najvećem iznosu, odnosno 7,9%, računi u domaćinstvima u proseku će biti povećani za blizu 220 dinara.

Od toga će novac otići na račune ne samo EPS-a, već i Elektromreže Srbije i Operatora distributivnog sistema.

Iz EPS-a su za Blic potvrdili da je preliminarna analiza pokazala da je "cena koštanja proizvodnje električne energije viša od prodajne cene na garantovanom snabdevanju".

Podseća se da je poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9%, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

Ukazano je da i sa tim povećanjem, Srbija ima najnižu cenu u regionu i Evropi.

Kao primer je navedeno da je cene struje u Srbiji niža 7,2% nego u Severnoj Makedoniji, 18,9% niža nego u Bugarskoj, 24% niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97%, a u Sloveniji 120%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.