NavMenu

Omiljeno izletište Kruševljana čeka investitore - Na Jastrepcu predviđena gradnja kamp-zone, park-šuma, novih ski staza, hotela...

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.07.2020. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: RitaE/Pixabay)
Grad Kruševac stavio je na rani javni uvid Elaborat izmena i dopuna plana generalne regulacije izletišta Jastrebac. Ovo omiljeno izletište Kruševljana moglo bi da dobije brojne nove turističke sadržaje.

Trenutna turistička ponuda izletišta Jastrebac, koje je od Kruševca udaljeno svega oko 20 kilometara, obuhvata sadržaje koji su mahom skoncentrisani oko veštačkog jezera i podrazumevaju hotele, restorane, vikendice, ali i jedinstveni Avantura park otvoren prošlog proleća.

Ipak, neiskorišćeni potencijali i dalje postoje, pa se Izmenama i dopunama PGR, koje je izradilo Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje Kruševac, planira upotpunjavanje turističke ponude jedne od najšumovitijih planina u Srbiji.

Cilj je, kako je navedeno u dokumentu, aktiviranje prostora izletišta uz održivi razvoj turizma i očuvanje životne sredine.

Posetioci ovog izletišta u budućnosti će moći da uživaju i u kampovanju, s obzirom da je predviđeno formiranje posebne kamp-zone, a jedna od najzanimljivih novina je uređenje šuma na prostoru izletišta, koje će postati park-šume za odmor, rekreaciju, šetnju, ali i zaštitne šume sa namenom zaštite od erozije i spiranja zemljišta.

Ove površine planirane su kao zona mirnog odmora i šetnje sa sistemom staza sa potrebnim urbanim mobilijarom, prostorima za postavljanje klupa, pergola, formiranje izletničkih punktova, vidikovca, prostora za igru dece, sprava za vežbanje i sličnih sadržaja, a u planu je i izgradnja trim i kondicionih staza, kao i staza zdravlja.

Novi smeštajno-turistički sadržaji predviđeni planom podrazumevaju gradnju hotela, garni hotela, apart hotela, motela, pansiona, i apartmana, a njihova ponuda biće upotpunjena novim restoranima, barovima, pivnicama, kafeima, trgovinama, suvenirnicama...

U okviru sportsko-rekreativne zone, uz postojeći teniski teren na samom ulasku u izletište i plažu planirana je i izgradnja dodatnih sportskih terena za različite sportove, teretana na otvorenom, pontona za pecanje i kupanje, dodatnih dečjih igrališta, terena za mini-golf, ali i dodatnih instalacija tipa Zip line i avantura park, paintball, prepreke za vežbanje i slično.


U planu je i formiranje dodatnih objekata da vikend stanovanje, a predviđena je i gradnja javnih objekata - ambulanti, apoteka, gorske službe za spasavanje...

Parkiranje je planirano na ulasku u zonu izletišta, neposredno uz postojeću ski-stazu, ali i ispred novih objekata za smeštaj i ugostiteljstvo.

Predviđena je i gradnja novih ski-staza sa pratećim objektima kao i sadržaja za sankanje, ski-bob, moto skijanje, spuštanje gumama, skeleton, igre na snegu i klizališta zimi, odnosno roler poligon, bob na šinama i bike park leti.

Otvoreni sportski sadržaji za zimske i letnje sportove planirani u severoistočnom delu izletišta, kako bi bili povezani sa smeštajnim objektima čija je gradnja predviđena u centralnom delu izletišta.

B. P.











Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Planine i jezera

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.