NavMenu

Mali Raj sa kulom na sedamnaest vetrova - Nova ponuda kruševačkog kraja, koju vole i Holanđani (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 15.07.2020. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Siniša Jevtić)
Nepovoljna situacija sa koronavirusom donela je šansu za domaći turizam, jer ljubitelji putovanja neće odustati od istraživanja novih predela, kojih je na pretek u Srbiji. Iako se nisu nadali da će ih na početku poslovanja zateći pomenuti problem, Siniša Jevtić i njegova supruga Marijanne Rutten - Jevtić ipak su sa radošću otvorili turističko seosko domaćinstvo.

- Ideja je nastala tako što smo u ranijem periodu imali dosta prijatelja iz Holandije na smeštaju kod nas. Prepoznali smo njihovo oduševljenje našom prirodom, rekama i planinama. Oni su bili fascinirani gostoprimstvom nas i naših komšija, prijatelja gde smo ih vodili. Neverovatno im je da postoje stvari koje mogu od njih da dobiju, kao što su voće, povrće i da to ne košta ništa - započinje priču za eKapiju Siniša.

Mali Raj sa kulom na sedamnaest vetrova nalazi se na dva kilometra od Kruševca na putu Kruševac-Kopaonik, u mestu Lipovac. Pažnju privlači naziv, a kako kaže naš sagovornik, dali su ga upravo ljudi koji su dolazili dok nisu otvorili domaćinstvo.

- Trudili smo se da prvenstveno bude nama prijatan prostor u kojem živimo. Zato je mali raj. Kula na sedamnaest vetrova je proistekla od amaneta našeg velikana Milića od Mačve, koji je dao zaveštanje mačvanskim slikarima i drugim umetnicima da prave umetničke kule i da Srbija bude i po njima poznata kao Holandija po svojim vetrenjačama. Zato je i u osnovi naše kule portret Milića. Samo ime kule sedamnaest vetrova je proisteklo iz činjenice da ovde zaista postoji ruža vetrova, koja vrele dane čine prijatnim - pojašnjava Jevtić.

U domaćinstvu su oživeli i vajat iz 1876. godine, koji će biti posvećen hajduku Dimitriju Nogiću, pobratimu hajduk Stanka, Zeke Buljubaše i Zmaja od Noćaja, koji je, kako napominje Siniša, neopravdano zapostavljen iz naše istorije.
Vajat (Foto: Siniša Jevtić)Vajat
Posetioce ovde očekuje mir uz pesmu ptica iz obližnjeg šumarka, van gradske buke. Moguća je vožnja električnim biciklom i skuterom trotočkašem, kao i automobilom, do Kruševca. U blizini sui mnogi manastiri, od kojih Jevtić izdvaja Naupare i Đunis.

- Moguće je kupanje na jezeru Ćelije kao i u gradskom bazenu. Tu su i reka Rasina i Morava. Postoji i mogućnost ribolova i vožnje čamcem na jezeru Ćelije. U našoj neposrednoj blizini su i banje, Ribarska banja, Soko banja i Vrnjačka banja. Planina Jastrebac sa veštačkim jezerom i avantura parkom za odrasle i decu. Aerodrom u Kruševcu organizuje povoljne letove iznad rasinske oblasti. Staza zdravlja koja vodi do gradskog parka i šetališta Bagdala odakle se pruža božanstveni pogled na ceo Kruševac. U malom raju stanuju i životinje: koza i jare, zečevi, kornjače, ribice, mačke i psi, kokice i pilići, pa je idealno i za decu - predstavlja ponudu Siniša.

Kada je reč o kapacitetima ovog seoskog domaćinstva, ono poseduje dve odvojene kuće sa sobama kupatilima, kuhinjama i terasama. Tu je i drveni vajat, koji je će uskoro biti osposobljen za smeštaj. U kuli je kuhinja za spremanje hrane, a iznad prostor za ručavanje. Trenutni kapacitet je osam ležajeva u dva objekta.

- Svako od nas uvek može da odvoji i uredi neku prostoriju za smeštaj gostiju. Svaki kraj naše otadžbine ima šta da ponudi. Ulaganja ne moraju biti velika, bitno je da se radi iz ljubavi i srca. Da gostima zaista pokažemo kakvi smo domaćini. Upravo zadovoljno gosti su najbolja reklama. Ne treba da nas vodi samo ekonomski momenat, jer onda to prelazi u komercijalu. Savet je da kroz ovaj vid turizma podižemo nacionalnu svest, očuvamo zaboravljeno i prenesemo znanja mlađima. Budimo samo zaista dobri srpski domaćini i ljudima priđimo otvorenih dlanova. Uspeh ne očekujte preko noći. Povežite se sa svim KUD-ovima, pesnicima, narodnim stvaraocima, sa svima onima koji čuvaju našu istoriji i tradiciju. Od svakoga učite i prenosite na svoje goste - poručuje Siniša Jevtić.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Mali raj sa kulom na sedamnaest vetrova
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Planine i jezera

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.