NavMenu

RADOJIČIĆ: Epidemija nije zaustavila izradu ekoloških strategija za Beograd

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2020. 12:14
Komentari
Podeli
Zoran Radojičić (Foto: YouTube/screenshot)Zoran Radojičić
Radna grupa Grada Beograda zadužena za izradu dva strateška dokumenta u oblasti ekologije – Akcionog plana za Zeleni grad (GCAP) i Akcionog plana za održivu klimu i energiju (SECAP), održala je onlajn radionicu sa eskpertima angažovanim na izradi ovih dokumenata, stručnjacima iz nevladinog sektora i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je izrada ovih dokumenta važna i da će, ako ih kvalitetno uradimo, biti zvezda vodilja za zeleniji Beograd u narednih deset godina. Zbog toga je uz pomoć savremenih tehnologija ovaj proces planiranja nastavljen i tokom vanrednog stanja i borbe protiv pandemije virusa korona, navodi Beoinfo.

- Ekspertski tim, na osnovu temeljne analize aktuelnih i planiranih gradskih projekata u oblasti ekologije, uradio je Nacrt dokumenta sa predloženim ciljevima i merama, kako bi u narednom periodu uspostavili energetsku efikasnost, održivu urbanu mobilnost, više zelenih površina, manje otpada, a više reciklaže, između ostalog. To je značajan korak kako bi Grad Beograd gradio svoju poziciju na evropskoj karti zelenih prestonica, što za sve nas znači prijatniju klimu, čistiji vazduh, kvalitetniju vodu i još mnogo toga - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da se pri izradi ovih dokumenata uvažava mišljenje stručnih organizacija, kao i građana, te da nakon održane radionice sledi usvajanje komentara Radne grupe i nevladinog sektora na predložene projekte, a nakon toga biće organizovana i javna rasprava.

- Pozivam sve da daju svoj doprinos i pomognu da ovi akcioni planovi budu kreirani prema potrebama grada, da budu održivi i da nam pomognu da udruženim snagama svojoj deci i unucima ostavimo lepši i zdraviji Beograd - podvukao je gradonačelnik.

Koordinator projekta i predsednica Radne grupe za praćenje i realizaciju akcionih planova Katarina Kulić istakla je da je radionica održana kako bi se konstruktivnom diskusijom i konkretnim rešenjima došlo do zajedničkog cilja, a to je zdraviji, lepši i zeleniji Beograd.


Radionica o strateškim ciljevima i merama organizovana je u okviru projekata "Akcioni plan za zeleni grad" i "Akcioni plan za održivu klimu i energiju" sa ciljem da nevladine organizacije daju mišljenje i sugestije na predložene projekte.

U radionici su učestvovali predstavnici Grada Beograda, ekspertski tim, predstavnici EBRD-a i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine: SKGO, BOŠ, NALED, UG Ulice za bicikliste, Savet Zelene gradnje Srbije, UNEP i CEUS.

Da podsetimo, gradonačelnik Beograda je 2018. godine potpisao Povelju gradonačelnika za klimu i energiju, čime je obavezao Beograd da smanji emisiju gasova staklene bašte za 40% do 2030. godine, a prvi korak ka tom cilju je izrada Akcionog plana za održivu klimu i energiju.

Iste godine, Beograd je ušao u mrežu Zelenih gradova EBRD-a i u okviru toga radi se na izradi Akcionog plana za Zeleni grad. U izradi ova dva strateška dokumenta tehničku podršku pruža japanska vlada, stoji u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.