NavMenu

Kanton Sarajevo definisao 15 strateških projekata - Naložena ubrzana implementacija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.07.2020. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo zadužila je na sednici osam kantonalnih ministarstva i Kabinet premijera da u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) preduzmu sve neophodne aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata za Kanton Sarajevo, saopštila je kantonalna pres-služba.

Reč je o projektima u oblasti prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine, privrede, saobraćaja, komunalne privrede, obrazovanja, rada i socijalne politike, kao i pravde i uprave i finansija, koji su u različitim fazama realizacije i koje je Vlada Kantona odabrala kao strateške.

Projekt "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo" ima za cilj utopljavanje objekata individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i javnih objekata u Kantonu, radi smanjenja troškova energije kao i zagađenja vazduha.

Razvoj saobraćaja na električni pogon u Kantonu Sarajevo je projekat koji podrazumeva izradu modela prelaska kompletnog javnog saobraćaja na električni pogon, i to autobuskog i taksi saobraćaja. Reč je o dugoročnom projektu čija je realizacija planirana za narednih deset godina.

Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostavljanja Holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo dostavljena je resornom ministarstvu i biće razmatrana na jednoj od narednih sednica kantonalne vlade.

Studijom opravdanosti uspostavljanja kogenerativnog postrojenja i postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo predviđena je gradnja spalionice otpada po savremenim ekološkim standardima. I ova studija će biti razmatrana na jednoj od narednih Vladinih sednica.

Razvoj IT sektora je takođe jedan od strateških projekata Vlade, a predviđa, između ostalog, uspostavljanje IT parka na Šipu, osnivanje IT fakulteta pri Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), osnivanje IT gimnazije, kao i odgovarajućeg tela za informacione tehnologije na nivou Sarajevskog kantona.

U strateške projekte je uvršćena i reforma sektora turizma. Izrađen je elaborat s merama za poboljšanje stanja u turizmu, a među njima su osnivanje fakulteta za turizam pri Univerzitetu Sarajevo, kao i srednje škole za turizam.

Među projektima su i "Studiraj u Sarajevu", "Reforma sektora zapošljavanja u Kantonu Sarajevo", "Projektna akademija", čiji je cilj edukacija za izradu projekata EU, potom projekat "Centar za obrazovanje odraslih" pri SERDA-i za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku odraslih. "Studija budućnosti" je takođe jedan od projekata čiji je cilj uređenje i unapređenje usluga građanima u svim sektorima Kantona. "Uspostava i izgradnja modernog sajmišta na području Kantona Sarajevo", "Razvoj drvnog sektora", "Uspostava naučno-istraživačkog centra pri UNSA", kao i "Uspostavljanje saradnje sa bosansko-hercegovačkom dijasporom" putem SERDE, takođe su uvršteni među ove projekte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.