NavMenu

HORES: Letnja sezona neće biti dobra, hoteli pred zatvaranjem

Izvor: Tanjug Sreda, 08.07.2020. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
U poslednjih nedelju dana prosečna popunjenost hotela u svim gradovima Srbije manja je od 5%, saopštilo je Udruženje hotelijera i restoratera Srbije - HORES.

Podaci o popunjenosti hotela na dan, 1. jula, pokazuju da je u Beogradu u 35 anketiranih hotela prosečna popunjenost bila 16,12% , u Novom Sadu u 11 hotela to je bilo 19,44%, u šest hotela u Nišu 6,53%, a u pet hotela u Kragujevcu prosečna popunjenost je bila 6,85%.

Inače, više od polovine hotela u Srbiji još je zatvoreno.

Prosečna iskorišćenost gradskih restorana je 20% do 25%, što je 75% manji promet u odnosu na isti perido prošle godine, kažu u HORES-u.

Na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz dalju mogućnost otkazivanja), u periodu od 1. jula do 1. septembra u ova četiri grada rezervisan je 6,23% smeštajnih kapaciteta, što ze Udruženje zabrinjavanjući podatak.

Poslednjih dana usledio je veliki broj otkaza, napominju u HORES-u, a što veruju da je izazvano isključivo ponovnim širenjem korona virusa.

Hotelijeri, naime, ističu da od kad se u medijima pojavile informacije o povećanom broju zaraženih na dnevnom nivou hotelima se konstantno otkazuju rezervacije i traži povraćaj avansa i to ne samo za jul i avgust, već i za septembar, a najviše je otkazivanja za banju Vrujci.

U saopštenju Udruženje navodi da iz banje Vrujci poručuju da su dodatno zabrinuti, jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50% godišnjeg prometa, a u tom se periodu izuzetno značajan prihod ostvaruju od prodatih ulaznica za otvorene bazene s obzirom na to da posetioci, koje nisu gosti hotela, plaćaju ulaznice.

- Hotelijeri su već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla. Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem - kažu u Udruženju.

Hotelijerima, kako navode, jedino preostaje da čine ono što su i do sada činili, da primenjuju zdravstvene mere i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a istovremeno u Udruženju upozoravaju da ukoliko se sada ne pomogne tom sektoru posle će biti kasno.

Podsećaju da su povodom aktuelne krize covid-19, a po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirali pečat "Čisto i sigurno" (Clean&Safe), a da će sa sertifikacijom hotela i restorana početi za koji dan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.