NavMenu

Planira se izgradnja dve bolnice za očekivani jesenji udar koronavirusa - Traži se partner

Izvor: Večernje novosti Utorak, 07.07.2020. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će, najverovatnije, graditi dve nove bolnice, kako bi drugi talas kovida, koji se očekuje krajem jeseni i početkom zime, dočekala sa većim bolničkim kapacitetima. Prema saznanjima Novosti, jedna od njih biće u Beogradu, a druga u Kraljevu ili Kruševcu.

Obe nove bolnice biće građene po istom modelu kao VMC Karaburma, koji je završen za svega 14 dana. Trenutno se, kako Novosti saznaju, razrađuju planovi, razmatraju lokacije, i intenzivno se traži partner. Priželjkuje se neko ko bi postupio isto kao Termomont, koji je donirao zgradu bolnice na Karaburmi i pomogao da Srbija spremnije dočeka eventualni sledeći nalet virusa.

U planovima odbrane od jesenjeg napada, za izgradnju novih bolnica, razmatraju se dve moguće lokacije u Beogradu - jedna oko Kliničkog centra Srbije, u blizini mesta gde će biti Tiršova dva, a druga oko KBC Bežanijska kosa. Za obe ove lokacije presudna je blizina auto-puta, jer je za novu bolnicu, koja bi, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imala minimum 500 postelja, a moguće i čitavih 1.000, veoma važno da ima dobar prilaz. Jer se mora računati i na prijem pacijenata sa kovidom iz unutrašnjosti, što zbog težine kliničke slike, što zbog činjenice da u nekim centrima u Srbiji bolnički kapaciteti možda neće moći da odgovore tempu koji može da nametne epidemija.

Obe nove bolnice, u Beogradu, Kraljevu ili Kruševcu, bile bi montažne, ali kako je najavio predsednik Vučić, da mogu da traju 30 godina.

- Novi kapaciteti neophodni su nam za zbrinjavanje obolelih sa ozbiljnom kliničkom slikom kovida, koja zahteva bolničko lečenje, dok za one lakše, ili potpuno asimptomatske slučajeve, ako opet pređemo na koncept institucionalne izolacije, možemo da obezbedimo dovoljno mesta u sportskim dvoranama, halama, ako zatreba i u školama - navodi izvor Novosti.


Nova bolnica u Beogradu bila bi i glavna kovid-bolnica, sa poluintenzivnom i intenzivnom negom. U planu je opremanje klasičnim respiratorima, kao i neinvanzivnim za mehaničku potporu disanju, ali bez intubiranja pacijenta.

Inače, kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, svi kapaciteti u kovid-bolnicama u Beogradu su popunjeni.

- Morali smo da nađemo rešenje dok Banjica ne počne da prima obolele od kovida. Tako oslobađamo mesta u kovid-bolnicama za teže pacijente koji se moraju zbrinuti tokom noći - rekao je ministar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.