NavMenu

Kragujevac dobio prvi reciklomat - Pametna mašina prikuplja i sortira ambalažni otpad ali i nagrađuje odgovorne građane

Izvor: eKapija Nedelja, 05.07.2020. 19:51
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Radi unapređenja svojih usluga JKP Šumadija Kragujevac nabavilo je reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada. Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, osim razvrstavanja i skladištenja različitih vrsta otpada, plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže, vrednuje i novčani iznos predate ambalaže i učitava na pesonalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

- JKP Šumadija Kragujevac, tehnološki partner APEX Solution Technology i društveno odgovorna kompanija Globaltel doo, kao sponzor, priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada u cilju unapređenja i podizanja svesti građana o recikliranju ali i očuvanju životne sredine, rekao je Andreja Ilić, izvršni direktor Sektora usluga JKP Šumadija.

Osim toga, Smart siti eKG kartica, zahvaljujući partnerima na ovom projektu, dobila je još jednu funkciju. Građani koji recikliraju ambalažu kao nagradu dobijaju dopunjene personalizovane i nepersonalizovane eKg kartice za vrednost recikliranih sirovina, navodi se na sajtu grada.

- Kragujevac je jedan od prvih gradova u regionu koji subvencioniše ekološki svesne pojedince jer čuvaju životnu sredinu - rekao je Ilić i podsetio da su, na više lokacija u gradu, postavljene posude za primarnu selekciju otpada a nedavno jedan deo grada je snabdeven kućnim kantama za reciklažu.

Postavljanjem mašine građani aktivno učestvuju u razvoju i unapređenju komunalnih usluga. Benefite ovakvog načina reciklaže imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada već i korisnici telekomunikacionih usluga.


Globaltel doo kao društveno odgovorna kompanija prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada pa je Kragujevčanima omogućila i bonus od 3 gigabajta mobilnog 4G interneta za uspešno povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja pozivom na *340* broj eKG kartice #. Uz potvrdu da je uspešno povezan Globaltel i eKG kartice stižu 3 gigabajta mobilnog interneta.

- Svaki sledeći dinar eKG dopune od reciklaže automatski donosi novih 10 megabajta interneta a na 100 RSD jedan gigabajt - objasnio je Aleksandar Stankov, direktor kompanije Globaltel, mobilnog operatera nove generacije.

Reciklomat je postavljan u ul. Kralja Petra I br. 22 pored ulaza u prostorije JKP Šumadija Kragujevac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.